Munca la birou va fi mereu preferată în fața celei fizice, dar asta nu înseamnă ca orele la rând petrecute pe un scaun în fața unui monitor nu îți pot afecta sănătatea pe termen lung. Din cauza poziției corpului nu tocmai corecte, a atenției permanente în fața ecranului strălucitor, dar și a condițiilor de lucru, de multe ori stresante, există riscul apariției unor afecțiuni destul de importante pentru organismul tău.

5 motive pentru care munca zilnică la computer poate fi periculoasă pentru corpul tău:

Articolul continua dupa recomandari

1. Sedentarismul

Munca neîntreruptă la computer, statul pe canapea în fața televizorului, lectura pentru ore întregi pe un fotoliu, toate acestea sunt asociate sedentarismului, care provoacă multe probleme de sănătate, afectând în principal circulația sângelui, spatele și contribuind la acumularea de kilograme. De altfel, sedentarismul este una dintre principalele cauze atunci când vorbim despre boli grave, precum diabetul și problemele cardiace. Cele mai bune soluții pentru a evita astfel de probleme sunt pauzele de 5 minute la fiecare oră, plimbările și o oră de exerciții fizice de câteva ori pe săptămână.

2. Postura greșită a corpului

Munca la birou este de cele mai multe ori problematică, din cauza posturii greșite pe care tot mai multe persoane o au atunci când stau pe scaun. Spatele nu este drept, umerii sunt lăsați în fața, gâtul nu are o poziție corectă, iar toate acestea pot provoca dureri musculare și de articulații extrem de deranjante, dar și cu o durere de umar de care poți scăpa destul de greu. Un masaj pentru durerile spate și gât, poziționarea monitorului la nivelul ochilor, a tastaturii la o distanță îndeajuns de mare încât poziția mâinilor să fie naturală și poziția dreaptă a coloanei sunt cele mai bune soluții pentru această problemă.

3. Mișcările repetate

Mișcările repetate provoacă leziuni la nivelul tendoanelor, nervilor, mușchilor și țesutului, în general, afectând în mare măsură mâinile. Specialiștii recomandă pauze dese, exerciții de întindere și de relaxare a mâinilor, pentru a putea preveni probleme mai grave.

4. Privirea permanentă în ecranul computerului

De câte ori nu ai auzit acest sfat, să nu te uiți prea mult în monitorul computerului, pentru că îți vei strica ochii? Nu este un mit, ci o realitate. Dacă stai multe ore în fiecare zi cu ochii într-un monitor, fără pauze, ai putea avea probleme pe viitor. Privirea încețoșată, durerile de cap, lăcrimarea continuă și chiar probleme de vedere sunt câteva dintre pericole. De aceea e bine ca monitorul computerului să nu fie prea aproape de ochi, iar la 20 de minute să iei o pauză. De asemenea, poți folosi o protecție specială pentru monitor.

5. Izolarea și stresul

Munca la computer este diferită față de multe alte tipuri de activități. În ciuda faptului că te ajută să termini mai repede ce ai de făcut, este menită să îți distragă atenția de la mediul înconjurător și duce chiar la izolare, din cauza orelor consecutive în care poți lucra la computer fără să interacționezi cu nimeni. Izolarea și anxietatea produse uneori de munca neîntreruptă la PC pot duce în cazuri grave la depresie.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: g-stockstudio