Ai numi aparatele de aer condiționat printre invențiile care au schimbat lumea? Probabil că nu, și totuși chiar așa stau lucrurile: s-au scris cărți despre modul în care aerul condiționat a transformat - mai exact, a făcut locuibil - sudul Statelor Unite. Nu este singura inovație pe care o considerăm banală astăzi, când de fapt ne-a schimbat cu totul obiceiurile: parcurgând lista de mai jos, vei descoperi și alte surprize.

Multe dintre tehnologiile cu care ne-am obișnuit și pe care nu le mai vedem ca revoluționare astăzi au schimbat, de fapt, fața lumii și obiceiurile de consum. Ca să înțelegem cât de importante sunt trebuie să le cunoaștem, însă, istoria.

Articolul continua dupa recomandari

Modelul Ford T sau cum a început istoria automobilului

Ford T, automobil creat de Henry Ford la Ford Motor Company, în 1908, n-a fost prima mașină produsă vreodată, dar rămâne cel mai important automobil din istorie. Pentru prima dată, mașinile erau accesibile publicului larg. Produs până în anul 1927, Ford T a fost gândit ca un automobil destinat în aceeași măsură șoferilor singuri sau celor cu familie, cu un design simplu dar modern și un preț pe care mulți americani și-l puteau permite. A fost începutul ieșirii mașinilor pe șosea, până atunci automobilul fiind accesibil doar unor categorii privilegiate.

Primul zbor supersonic: avionul Concorde, în 1969

Primul avion de pasageri supersonic și-a luat zborul pe 2 martie 1969, această primă încercare fiind de fapt un test realizat fără pasageri la bord. Avioanele Concorde, care atingeau o viteză egală cu de două ori viteza sunetului (Mach 2.04), au transportat pasageri începând cu anul 1976, până în 2003.

Cum au devenit americanii dependenți de aerul condiționat

Aerul condiționat a schimbat lumea, dar mai întâi a schimbat America. Aparatele de aer condiționat au apărut în 1902, dar nu au avut inițial nicio legătură cu confortul din interiorul locuinței: aerul condiționat a fost folosit, mai întâi, de o imprimerie din New York, care avea nevoie de un mai bun control al umidității în timpul procesului de printare color. Soluția a venit din partea lui Wilis Carrier, un inginer care, câțiva ani mai târziu, a dezvoltat și aparate de aer condiționat pentru alte spații, cum ar fi săile de teatru.

În a doua jumătate a secolului 20, aerul condiționat a ajuns în casele americanilor, în perioada anilor ‘70-’80, toată lumea având un aparat de aer condiționat. Curând, datele demografice au început să arate altfel: mulți americani s-au mutat în California și Florida, de unde temperaturile ridicate îi alungaseră până atunci. Aerul condiționat a făcut posibilă și dezvoltarea unor state ca Singapore sau Dubai până la nivelul pe care îl cunoaștem astăzi.

Țigara electronică, apoi IQOS

Țigara electronică, primul gadget care ne-a făcut sa ne gândim ca se poate fuma și altfel decât lăsând în urmă fum și scrum, este invenția unui farmacist chinez, Hon Lik, care a patentat-o în 2003. Dispozitivul, alimentat cu baterie, imită forma țigărilor clasice, folosește doze lichide și înlocuiește fumatul obișnuit cu inhalarea unor vapori de aer care conțin sau nu nicotină.

Astăzi putem folosi, însă, o tehnologie nouă, care se îndepărtează, de fapt, de țigara electronică. Noul dispozitiv se numește IQOS, nu produce fum, scrum, dar nici miros neplăcut, funcționează prin încălzirea tutunului, fără ardere, și poate fi utilizat în majoritatea barurilor și cafenelelor. IQOS mai vine și cu alte câteva avantaje: se încarcă rapid și conține tutun în aceeași formă cu o țigară clasică, de care se apropie și prin design.

Sony Walkman sau cum a ieșit muzica în stradă

Nimeni nu se mai gândește la Walkman ca la un produs revoluționar, dar mini-casetofonul lansat în 1979 a fost primul aparat care ne-a permis să ascultăm muzică în afara casei. Având în vedere anul în care a apărut pe piață și utilizarea sa până în 2010, Walkman rămâne unul dintre cele mai populare gadgeturi folosite vreodată.

Sursa foto: amophoto_au, Shutterstock.com