Tot mai mulţi români renunţă la marile oraşe, la aglomeraţie şi la viaţa între betoane pentru a se muta la ţară. Fac asta pentru mai multă linişte, pentru aerul curat, dar şi pentru bucuria pe care o aduce un petec de verdeaţă bine întreţinut şi amenajat cât mai plăcut.

Citeşte şi: Migraţia din orașe: peste 100 de mii de români s-au mutat la ţară în 2017

Articolul continua dupa recomandari

Odată ce au făcut acest pas către viaţa la curte, sunt destui care îşi dau seama că au mai mult de muncă decât se aşteptau. Gazonul trebuie întreţinut, iarba tunsă, copacii curăţaţi, curtea spălată, gardul reparat... şi toate astea trebuie făcute la momentul potrivit. Există, însă, soluţii care permit oricui să-şi înlesnească viaţa şi să-şi facă muncile mai uşoare.

Uite trei echipamente care vor transforma orice activitate extenuantă în curte într-una de plăcere.

1. Un compresor de aer

Dacă nu ai un compresor de aer în curte şi nici nu ştii la ce poate fi folosit, ar trebui să ştii că acest dispozitiv te poate ajuta în multe dintre treburile gospodăreşti pe care trebuie să le duci la îndeplinire de-a lungul anului.

Compresorul de aer este un dispozitiv care acumulează aer într-un rezervor sub presiune. Aerul respectiv poate fi folosit, mai apoi, pentru a umfla roţile autoturismului sau pentru a curăţa, sub presiune, motorul.

Energia cinetică a aerului sub presiune mai este utilizată şi pentru a alimenta diverse alte echipamente: şurubelniţe, ciocane pneumatice sau furtunul de apă. Tot cu ajutorul unui compresor de aer vei putea să cureţi şi să vopseşti gardul împrejmuitor în câteva ore, fără să te mai chinui cu o pensulă şi cu găleata de vopsea.

2. O drujbă

Într-o curte spaţioasă şi verde, cu mulţi copaci şi arbuşti, drujba este una dintre cele mai importante scule pe care este indicat să le ai în magazia de unelte.

Drujba e utilă în special pentru toaletarea copacilor şi a pomilor fructiferi şi-ţi permite să tai fără efort ramurile prea groase pentru a fi tăiate cu alte unelte de grădinărit. De asemenea, drujba este utilă şi în cazul în care ai o centrală termică pe lemne, ca să scurtezi buştenii sau să-i tai în bucăţi mai uşor de utilizat în centrală.

Atunci când alegi o drujba, trebuie să te decizi în primul rând ce tip de alimentare vrei. Modelele electrice pot fi mai compacte şi mai uşoare, dar nu sunt suficient de puternice, iar viteza de tăiere este mai redusă. Drujbele alimentate cu combustibil lichid (benzină, de cele mai multe ori) sunt mai puternice, dar sunt grele şi mai greu de manevrat.

3. Un robot de tuns iarba

Au trecut vremurile când iarba din curte era luată la coasă sau chiar la seceră. Într-o curte modernă, cea mai bună soluţie pentru tunderea gazonului este un robot de tuns iarba.

Este un echipament mai costisitor decât alte opţiuni şi necesită instalarea unor cabluri în pământ, dar şi un punct de alimentare. Avantajele pe care le aduce, însă, sunt uriaşe. În primul rând, robotul de tuns iarba are o autonomie crescută: îl laşi pe gazon şi uiţi de el. Seara, când vei reveni acasă, o să descoperi că gazonul este tuns uniform.

Robotul de tuns iarba este eficient, silenţios, autonom şi rezistă şi la apă, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji dacă l-ai lăsat pornit şi a început ploaia. Singura problemă este că, periodic, trebuie să-i ascuţi lamele. Iar în zonele greu accesibile - cum ar fi în apropierea aleilor sau pe lângă gard, va fi nevoie să intervii fie cu o seceră, fie cu motocoasa.

Sunt şi alte echipamente importante care îţi fac viaţa mai uşoară la curte, cum ar fi bormaşina şi maşina de stropit, dar prima se regăseşte deja în aproape toate gospodăriile românilor, în timp ce a doua este utilă doar în cazul în care deţii şi o livadă de pomi fructiferi.

La final, nu este suficient să ai banii necesari pentru a face câteva investiţii pentru a-ţi înlesni viaţa la curte. Ai nevoie şi de inspiraţie, dar şi de alegeri potrivite. Punându-le pe toate laolaltă, vei câştiga lucruri nepreţuite: mai mult timp liber, mai puţină muncă fizică, dar şi rezultate mai bune.

Sursa foto: Shutterstock