Aproape 250 de localități din România au fost selectate pentru a primi finanțare europeană în cadrul celei de a doua runde a programului WiFi4EU, prin care autoritățile locale din Uniunea Europeană beneficiază de bonuri în valoare de 15.000 euro fiecare pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

Peste 10.000 de localități europene s-au înscris la cea de a doua etapă a programului, desfășurată în perioada 4-5 aprilie. Din România, au fost selectate 248 de localități, alte 15 localități fiind trecute pe lista de rezerve. Printre acestea se află municipiile Bacău, Baia Mare, Bârlad, Brăila, Călărași, Câmpina, Craiova și Miercurea Ciuc, orașele Băicoi, Sinaia și Turceni, dar și comune și sate cu o populație restrânsă, precum Adunații-Copăceni, Aluniș (Mureș) sau Broșteni (Vrancea). Lista completă cu localitățile românești selectate poate fi consultată pe:

Articolul continua dupa recomandari

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/lista-wifi4eu-250-localitati-din-romania-primesc-fonduri-europene-pentru-internet-wireless-gratuit-in-a-2-a-etapa-a-programului-19004582

Lansat în 2018, programul WiFi4EU prevede acordarea de cupoane valorice a câte 15.000 euro pentru localitățile din UE, Islanda și Norvegia, care se angajează să ofere publicului acces gratuit la internet wireless.

La prima rundă de finanțare, organizată în noiembrie anul trecut, au participat peste 13.000 de localități, fiind acordate 2.800 de bonuri cu o valoare cumulată de 42 milioane euro. Peste 220 de localități românești au fost selectate atunci, printre care București, Timișoara, Brașov și Galați. Bugetul total pentru cea de a doua rundă a programului se ridică la 51 milioane de euro, fiind propuse pentru alocare 3.400 de cupoane valorice.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite și fără publicitate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public. Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane euro din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.