Una dintre cele mai apreciate calități pe care angajatorii și investitorii le apreciază pe piață, indiferent de țară, este eficiența angajaților și a activității generale a firmei. Aceasta se traduce prin respectarea termenelor limită, rezultate bune și atitudine proactivă de a aborda chiar și cele mai complicate probleme cu care te poți confrunta la locul de muncă.

Eficiența, calitatea superioară și flexibilitatea în producție a angajaților români au fost și cele trei mari motive pentru care Philip Morris International a investit 500 de milioane de euro pentru reconversia fabricii de la Otopeni pentru dezvoltarea tehnologiei încălzirii tutunului la nivel regional. Astfel de investiții răsplătesc și încurajează capacitatea angajaților de a rămâne eficienți și competitivi pe piață locală și în această regiune a Europei. De asemenea, tot eficiența a stat la baza deciziei Ford de a aduce în România producția unui al doilea model, cu o investiție de 200 de milioane de euro și 1500 de noi locuri de muncă, după ce uzina de la Craiova a început acest an cu cea mai mare producție locală înregistrată vreodată, peste 11.000 de mașini, numai în ianuarie. În același timp, și nemții de la BSH Hausgeräte GmbH vor investi peste 100 de milioane de euro pentru ridicarea unei fabrici de electrocasnice, care va veni cu 700 de noi locuri de muncă. Analiștii americani în business, Inc.com, au identificat și principalele moduri prin care un angajat poate fi mai eficient la locul de muncă, fără să schimbe radical modul în care muncește zilnic.

Articolul continua dupa recomandari

15 trucuri care te fac mai eficient la locul de muncă

1. Calculează-ți și limitează-ți timpul petrecut pentru anumite sarcini

Ai putea crede că știi să îți gestionezi corect timpul la locul de muncă. Dacă acest lucru este adevărat, atunci tu faci parte din cele 17 procente compuse din angajați care chiar au capacitatea de a calcula cât timp le va lua o sarcină, arată acest studiu. Cel mai important lucru este să îți alegi tu de fiecare dată o limită de timp pentru rezolvarea unei probleme la locul de muncă.

2. Ia pauze la un interval regulat de timp

Știm cu toții vorba aceea veche cu pauzele lungi și dese, dar de această dată pauzele chiar se dovedesc utile. Munca fără pauză va provoca un declin în performanță și eficiență. Asigură-ți câteva minute de deconectare la un interval regulat ca să îți poți oxigena creierul cu idei proaspete.

3. Termene limită auto-impuse

De cele mai multe ori când vei primi o sarcină nouă ți se va spune și până când trebuie să fie gata. Un truc pentru mai multă eficiență și capacitate de concentrare în această situație este să-ți dai tu un termen limită chiar mai strâns de atât. Vei vedea cum spiritul competitiv se va aprinde.

4. Regula de două minute

Regula de două minute vorbește despre sarcinile care pot fi rezolvate în mai puțin de 120 de secunde, precum un email, un telefon sau mici intervenții. Dacă ai astfel de mici probleme, rezolvă-le de fiecare dată la început și nu le lăsa la coadă.

5. Mergi doar la ședințele unde prezența ta e obligatorie

Cu cât mergi la mai multe ședințe, cu atât productivitatea ta va fi mai scăzută. Dacă poți alege la care dintre ședințe chiar trebuie să fii acolo, atunci fă-ți această selecție și vei putea rezolva mai multe probleme într-o zi.

6. Alege ședințele ad-hoc

Unele probleme au nevoie de soluții imediate, iar pentru asta nu ai nevoie de convocarea unei ședințe prin email cu persoane cu care oricum lucrezi în același birou. O ședință ad-hoc vă va ajuta pe toți să treceți mai rapid peste orice obstacol.

7. Multitasking-ul e bun, însă numai până la un punct

Mulți angajatori vor să vadă multitasking la salariații lor, însă acest lucru poate duce la pierderea eficienței destul de rapid, din cauză că nimeni nu se poate concentra total pe un singur lucru. În consecință, vei fi mai rapid, dar rezultatele vor fi de o calitate mai slabă.

8. Profită de timpul petrecut până la muncă

Dacă pierzi zilnic între 30 și 60 de minute în mijlocul de transport în comun până la muncă, folosește acest timp pentru a răspunde la mailuri sau pentru a face un plan de acțiune pentru ziua respectivă.

9. Renunță la ideea de perfecțiune

Nimic nu este perfect, iar această căutare a perfecțiunii mai mult te va face să pierzi timp pe proiecte pe care chiar le poți complica.

10. Mici pauze de mișcare

Journal of Occupational and Environmental Medicine din Statele Unite ale Americii a publicat un studiu în care arată faptul că sportul crește semnificativ productivitatea unui angajat. Mergi de 3 ori pe săptămână la sală sau la alergat și vei sesiza anumite schimbări importante.

11. Nu lăsa mailurile să dicteze cum va arăta ziua

De cele mai multe ori, haosul din organizarea de peste zi apare în urma mailurilor sau telefoanelor primite de la clienți sau parteneri. Dacă nimic nu reprezintă o urgență, stabilește-ți un interval de timp în care să răspunzi la mailuri și la telefoane și nu le mai lăsa pe ele să îți facă programul.

12. Oprește notificările

Nu vei reuși niciodată să rezolvi prea multe probleme dacă tot timpul stai să îți verifici telefonul, din cauza notificărilor permanente. Oricum, șansele sunt ca jumătate dintre ele să nu aibă treabă cu munca.

13. Lucrează în intervale de 90 de minute

Specialiștii de la Florida State University au descoperit că sportivii de performanță, artiștii, chiar și jucătorii de șah care folosesc intervalul de 90 de minute pentru a munci, fie prin antrenament sau repetiție, fie pentru a studia, sunt mult mai creativi și productivi decât cei care muncesc neîntrerupt pentru 4 sau 5 ore.

14. Decorul din jurul biroului

Decorul de la locul de muncă îți va influența starea de spirit, de aceea e important să ai lucruri dragi ție, de la fotografii de familie, obiecte personale sau de o anumită semnificație pe lângă tine.

15. Nu te mai lăsa întrerupt

Știm cum sunt acei colegi care mereu aleg să întrerupă activitatea cuiva pentru a le spune un banc sau ceva complet neinteresant. Nu te mai lăsa întrerupt, mai ales când știi că ai o treabă importantă de făcut și roagă-i pe cei de lângă tine să îți ofere liniștea de care ai nevoie ca să duci treaba la capăt.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Ditty_about_summer