E normal, spun specialiştii, atât timp cât stau cu orele în faţa computerului şi se hrănesc nesănătos. Sedentarismul şi surplusul de kilograme au acest efect asupra coloanei. Partea bună e că durerile de spate se pot rezolva şi nechirurgical. Cei care le au trebuie doar să aleagă terapiile care li se potrivesc.

Exerciţiile nu sunt foarte complicate în cazul începătorilor.

Articolul continua dupa recomandari

Instructor: Inspir pe nas. Expir si ma aplec. Ce ma intereseaza e sa am linie dreapta. Din varful degetelor pana jos la sezut. Apas pe manere si ma ridic inapoi. Incep cu treaba asta. Fac cateva repetari. Revin sus. Dupa care vreau intr-adevar sa trezesc coloana, pui vertebra peste vertebra. Ma duc jos prima data cu spatele drept, dupa care bag barbia in piept , bag codita, cum se spune in limbaj popular, dedesubt si arcuiesc cat pot de mult. Pun vertebra peste vertebra si ajung in spate, duc umerii in spate si jos omoplatii la locul lor si ridic barbia in ultima instanta.

Totuşi, durerile de spate nu sunt provocate doar de postura greşită sau de sedentarism. Cei care încearcă asemenea senzaţii neplăcute, ar putea avea probleme de musculatură, ligamente, articulaţii sau chiar la nivelul organelor interne. Iar după o vizită la medic, intervine kinetoterapeutul.

Kinetoterapeut: Este important sa ne invatam pacientul cum sa se ridice de jos, cum sa se dea jos din pat, cum sa ridice un obiect greu sau pentru doamnele din bucatarie cum sa ia o oala de pe aragaz si sa o intoarca

Toma este kinetoterapeutul echipei naţionale de fotbal a României. Însă, pe lângă sportivi, s-a ocupat de peste 150 de mii de pacienţi. Astfel a ajuns să afle că 30 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani se confruntă cu dureri de spate şi hernie de disc.

O şedinţă de terapie costă între 50 şi 300 de lei. Însă trebuie să ştiţi că, uneori, este mult mai important terapeutul şi nu clinica în care lucrează. Desigur, mult mai important este să preveniţi apariţia durerilor de spate, ca să nu ajungei la tratament.