Nici nu vă imaginaţi ce poate conţine un pliculeţ cu vopsea de ouă pe care îl căutăm cu toţii în această perioadă. Dar totul a fost scos la iveală de cercetările asociaţiilor pentru protecţia consumatorului. O tradiţie îndrăgită de noi, românii, poate deveni chiar periculoasă pentru sănătatea noastră. 14 E-uri diferite se află într-un singur pliculeţ de vopsea. Aşa că o toxiinfecţie alimentară ne paşte în orice ou. Cele mai sănătoase variante sunt, normal, cele naturale. Adică vopseaua din foi de ceapă, ştevie sau morcov mov.

Sunt doar câteva dintre E-urile pe care le găsim în plicul de vopsea pentru ouă, pe lângă coloranţi şi alte chimicale.

Articolul continua dupa recomandari

Medicii vorbesc despre pericolele pe care le prezintă acest tip de vopsele.

ADRIAN MARINESCU, medic boli infecțioase: De cele mai multe ori sunt ieftine, nu sunt ecologice. În momentul în care le preparăm sau le pregătim trebuie să ne spălăm pe mâini! Ajungem uşor la toxiinfecţii alimentare, cu stafilococ cel mai frecvent!

Mai exact, dacă coaja oului fiert se crapă, iar vopseaua intră în ou, atunci produsul e contaminat, iar până la patul de spital, mai e un pas.

Procesul vopsirii ouălor de Paşte este puţin mai complicat. Mai ales când vine vorba despre spălarea ouălor.

După care ouăle se fierb la foc mic, în apă cu sare şi oţet, pentru ca - la final - să fie lustruite cu ulei de măsline. La ţară, însă, ouăle se vopsesc prin metode tradiţionale.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au studiat etichetele vopselelor de ouă din comerţ şi au ajuns la concluzia că un singur pliculeţ poate conţine peste 10 E-uri diferite.

SORIN MIERLEA, Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului: O să mâncăm un ou cu E-uri, o să mâncăm un cozonac cu E-uri. Un singur plic de vopsea poate să ajungă la 10, 14 E-uri.

Tocmai de aceea, recomandarea medicilor rămâne să vopsim ouăle cât mai ecologic cu putinţă, cu morcov mov, sfeclă roşie sau foi de ceapă.