Cu paharele pline! Aşa vor întâmpina românii noul an. Deja, mulţi au început să-şi facă provizii şi bat şi zeci de kilometri pentru a găsi vinul potrivit. Cel mai căutat rămâne vinul natural, de ţară. Despre care clienţii, dar şi vânzătorii spun că nu are chimicale.

Se ştie că la ţară, vinul făcut acasă, este nelipsit pe masa de sărbători. Iar acum îl caută şi orăşenii. În pivniţa lui Augustin Fechete din Voiniceni, judetul Mureş, stau aliniate damigenele cu Fetească, Muscat şi Riesling. Vinul este făcut doar din struguri, nu are pic de zahăr, dar a prins dulceaţa verii. După patru săptămâni de stat la fermentat, este limpede şi are gustul definit.

Articolul continua dupa recomandari

Bărbatul combină soiurile între ele, ca vinul să fie cât mai aromat.

Din cei 700 de litri de vin, 200 îl face cadou şi îi vinde. Un litru costă 12 lei, dar între vecini, preţul este la jumătate. Vinul roşu este recomandat la friptură de porc, caltaboş şi la sarmale, pentru că ajută la digestie după masa bogată iar cel alb la piftie. Cozonacul şi prăjiturile de casă merg cu un vin alb, dulce şi aromat.

Augustin Fechete face vin de casa de cand se stie, are via in gradina de care are multa grija.

Anul acesta a facut 700 de litri, combinatie de mai multe soiuri de struguri pe care le are in gradina. Consuma 500 de litri de vin impreuna cu familia, pe restul il vinde vecinilor si consatenilor din satul Voiniceni, judetul Mures. Un litru costa 12 lei , dar deseori face reduceri pentru clienti.