Copiii sunt mai stresaţi în vacanţă decât în timpul şcolii! Psihologii avertizează că libertatea ce vine odată cu vacanţa de vară poate fi un motiv de anxietate pentru cei mici. Şi asta pentru că li se schimbă programul, nu dorm suficient, mănâncă haotic şi au activităţi care îi obosesc.

Cea mai frecventă greşeală pe care o fac părinţii atunci când cei mici intră în vacanţă este să le ofere mai multă libertate decât în restul anului. În oprinia psihologilor, asta înseamnă să nu mai respecte regulile impuse până atunci.

Articolul continua dupa recomandari

BOGDANA PĂCURARI psiholog: Li se schimbă tot programul. De la ora la care se trezesc, la programul pe care il au în grădiniţă, ce mănâncă, cum se joacă. Se schimbă persoanele de ataşament.

Părinţii recunosc că sunt mai permisivi în această perioadă şi că nu s-au gândit că lipsa unei rutine îi poate afecta pe copii.

”Îi las mai liberi, nu la fel de strict ca atunci când sunt la şcoală pentru programul e mai lejer”, spune o mamă.

O altă greşeală frecventă este înscrierea copiilor în activităţi pe care poate nu şi le doresc doar pentru a le umple timpul.

DORINA STAMATE, psiholog: Şi mergem şi la înot şi la tir cu arcul şi la curs de public speaking şi la curs de origami şi în 3-4 tabere şi cumva copilul nu mai are timp pentru.nu ştiu, să se plictisească, pentru ca joaca asta mai puţin structurată care este extrem de importantă şi care reduce din anxietate.

Când copilul devine agitat poate fi un semn că ceva nu e în regulă în programul lui.

BOGDANA PĂCURARI, psiholog: Îi doare burtica, îi doare capul, că nu se pot linişti, sunt foarte agitaţi. Nu îşi găsesc locul.

Pentru a evita aceste trăiri, specialiştii recomandă un program stabil, cu ore stricte masă şi somn.