A început bătaia pentru peşte. Dar cu o zi înaintea Floriilor, un control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorului arată însă cum peştele cumpărat din pieţe sau din magazine ne poate îmbolnăvi. Tone de macrou, hering, cod sau crap au fost retrase de la vânzare. În total 7,5 tone de peşte şi conserve. Până şi oficialii s-au speriat de ceea ce au găsit. Mizerie, miros de peşte stricat şi condiţii groaznice. Amenzile date cu această ocazie au ajuns la aproape 800 de mii de lei. Marfa care ar putea conţine şi bacterii venea din import.

Într-o piaţă, tot din Bucureşti, imaginea i-a îngrozit pe inspectorii OPC.

Articolul continua dupa recomandari

În depozitul unei fabrici din Prahova peştele proaspăt era ţinut în lăzi sau în saci fără gheaţă. Iar pe jos era plin de sânge şi de mizerie. 90% din peştele găsit cu nereguli e din import.

De fapt, zeci de kg de crap erau ţinute la aproape 8 grade Celsius. intra scris pe ecran Pentru ca peştele să nu se altereze ar trebui depozitat la sub zero grade. Iar atunci când este comercializat, temperatură trebuie să se încadreze între zero şi 4 grade Celsius.

În ultimele zile, inspectorii au găsit şi peşte ţinut într-un bazin plin de apă cu sânge. Ori marfă putrezită.

500 de comercianţi au fost controlaţi. Şase din zece vindeau peşte cu probleme. intra scris pe ecran Au fost retrase de la comercializare 7,5 tone de peşte şi conserve. Amenzile au ajuns aproape de 800 de mii de lei. Cele mai multe nereguli au fost găsite la macrou, hering şi cod.

Cumpărăm peşte de proastă calitate şi pentru că legea o permite.

Marius Pârvu, preşedinte ANPC: Gândiţi-vă că ceea ce se vinde acum din import se consideră că este peşte proaspăt pentru că această scăpare din actele normative permite ca data durabilităţii minimale să ajungă până la 21 de zile. Deci, gândiţi-vă că dumeavoastră cumparaţi un peşte proaspăt care, de fapt, era importat din Norvegia acum două săptămâni de zile.

Chiar autoriţăile recomandă să cumpărăm mai mult de la pescarii noştri. Iar dacă ajungem în magazine să păstram bonul fiscal. Pe baza lui putem face reclamaţii.