Alerta alimentară din marile magazine a atins cote uriaşe. Inspectorii ANPC au făcut publice imaginile surprinse în marile magazine din Braşov, de unde au confiscat tone de mâncare. Unul dintre cele mai mari focare de bacterii a fost descoperit la raioanele de carne şi mezeluri. Aparatele de feliat ascund mizerie şi germeni periculoşi. Cu o cameră ascunsă, reporterii Observator au susprins noi imagini revoltătoare.  

Inspectorii ANPC au surprins imagini șocante în cele mai cunoscute supermarketuri din Braşov. În fiecare zi, mii de oameni îşi fac cumpărăturile aici. De exemplu, utilajul de feliere a cărnii şi a mezelurilor arată groaznic. Sub lama ruginită, s-au adunat resturi de mâncare alterată, ce ascund germeni şi bacterii extrem de periculoase. 

Articolul continua dupa recomandari

Teoretic, aparatele de feliat carnea trebuie curăţate şi dezinfectate după fiecare utilizare. Altfel, pericolul de contaminare este uriaş, pentru că germenii sunt transferaţi de pe un produs pe altul. Iar uneori, chiar angajaţii cresc cu bună ştiinţă riscul de infectare. 

ADRIAN MARINESCU, medic: Infecţia cu Lysteria e oarecum cotidiană pentru că sunt foarte multe cazuri. Feliatorul este foarte greu de curăţat, foarte greu de sterilizat şi dacă la acelaşi aparat tăiem diverse alimente, se vor amesteca.

După neregulile sesizate de inspectorii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului în urma contoalelor din toaţă ţara, am fost şi noi la câteva magazine din București. Am găsit de la fructe stricate până la peşte ţinut în ambalaj împropriu!

DANIELA ENE, inspector ANPC: Legat de vitrină, toată lumea face curăţenie la suprafaţă, dar au fost situaţii în care s-au ridicata cele panouri, am găsit rugină, resturi de alimente. Toate aceste particule ajung pe produsul neambalat.

Inspectorii ANPC fac verificări în toată ţara. În urmă cu zece zile, în Braşov, au fost date amenzi în valoare de peste 260 de mii de lei, iar aproape opt mii de kilograme de mâncare au fost confiscate. Conducerea ANPC cere înăsprirea sancţiunilor, printr-o ordonanţă de urgenţă. Reprezentanţii instituţiei spun că amenzile ar trebui calculate procentual, în funcţie de cifra de afaceri.