Pentru un act medical performant şi rapid, e nevoie sa ţii pasul cu noile tehnologii. Asta fac şi medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Cu ajutorul unei aplicaţii de ultimă generaţie reuşesc sa facă pe zi un număr record de radiografii pulmonare.

Sistemul este în testare şi la Oradea, dar şi în Capitală.

Articolul continua dupa recomandari

Marius Denţa - medic rezident: Utilitatea cea mai mare va fi în gărzi pentru că atunci volumul de investigaţii este din ce în ce mai mare.

Cu această aplicaţie, orele de aşteptare până la aflarea rezultatelor devin istorie. Practic, după ce pacienţilor li se face radiografia, imaginea este încarcată în aplicaţie, iar apoi bolnavii primesc automat interpretarea.

În doar câteva minute. Este prima astfel de aplicaţie din România bazată pe inteligenţă artificială.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean: Este o aplicaţie care incorporează tehnologiile viitorului. Pe viitor medicii vor putea face mult mai multe radiografii, de exemplu, mult mai repede decât pot face acum şi vor putea da rezultatele pacientului mult mai repede.

Aparatul funcţionează 24 din 24 de ore. Zilnic, aproximativ 200 de pacienţi au nevoie de radiografii. O dată cu această aplicaţie, numărul celor care vor putea face o astfel de investigaţie va creşte cu 20%.

În spatele aplicaţiei sunt doi algoritmi care citesc radiografia, iar imaginea venită de la computerul tomograf identifică zonele cu probleme.

Bogdan Bercean - inventator: Aplicaţia şi algoritmii nu sunt perfecţi, aceştia sunt gândiţi să lucreze împreună cu doctorul, şi decizia finală rămâne la acesta.

Un tânăr inginer a fost cel care a pus cap la cap informaţiile şi a mizat pe necesitatea programului.

Bogdan Bercean - inventator: Am lucrat probabil mai mult de full-time, a durat câteva luni să dezvoltăm primul concept, apoi am venit aici la Spitalul Judeţean unde am început o colaborare.

Dacă la spitalul din Capitala Banatului proiectul deja funcţionează, în spitalele din Oradea și București este încă în testare.