Majoritatea proaspetelor mame au mari probleme cu somnul. Bebeluşii nu sunt programaţi să doarmă 8 ore pe noapte, se trezesc de nu ştiu câte ori din varii motive, de la foame şi până la nevoia de a fi schimbat.

Mamele cu vârsta de peste 30 de ani dorm - în medie - şase ore şi 41 de minute pe noapte, potrivit cercetătorilor americani. Şi, potrivit cercetătorilor americani, această problemă a lipsei somnului se reglează abia când copiii încep şcoala.

Articolul continua dupa recomandari

"Când dormi mai puţin de şapte ore, vei avea parte de toate consecinţele fiziologice. Emoţiile tale vor fi afectate, vei fi mai sensibilă, nu vei da randament şi vor apărea probleme de sănătate. Poate cauza probleme cardio-vasculare, creşterea în greutate şi diabet" a declarat Carol Ash, medic.

Cauzele, însă, nu sunt doar de natură biologică. Instinctele materne ale femeilor sunt dezvoltate încă din copilările, când li se spune în mod repetat să aibă grijă de cei din jur. Astfel, când devin mame, nevoile copiilor devin prioritare, iar ele se plasează pe locul doi.

"Creierul femeilor este diferit. Noi avem tendinţa să răspundem mult mai uşor la stres. Dacă bebeluşul este puţin stresat şi morocănos, este mult mai probabil ca noi să ne trezim" a mai spus Carol Ash, medic.

Cu fiecare bebeluş pe care îl aduc pe lume, şansele ca mamele să aibă un somn mai neregulat cresc cu 50%. În schimb, taţii dorm mai puţin cu doar 13 minute după venirea primului copil, astfel nici problemele de sănătate nu apar.