Siropul de tuse pentru copii, dar şi comprimatele Eurespal au fost retrase de pe piaţa din Europa. Asta după ce specialiştii francezi au ajuns la concluzia că tratamentul împotriva tusei poate genera afecţiuni cardiace.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a decis retragerea de la vanzare a siropului si comprimatelor Eurespal.

Articolul continua dupa recomandari

Alerta a venit chiar de la producatorul francez al siropului dupa ce un studiu a dovedit ca acesta poate genera afectiuni cardiace. Conform specialistilor fenspirida, substanta activa din acest medicament, provoaca problemele cardiace.

In tara noastra autoritatile ii sfatuiesc pe cei care au cumparat deja medicamentul sa nu il mai foloseasca si sa il duca inapoi la farmacie.

Pana in acest moment produsul era indicat pentru ameliorarea tusei si a expectoratiei. Conform prospectului pacientii care foloseau atat siropul cat si tabletele puteau suferi efecte adverse cum sunt greata, dureri in capul pieptului si chiar somnolenta. Conform producatorului unu din o mie de pacienti poate suferi de tahicardie sau eritrem.

Pe piata din Romania in acest moment mai exista un medicament a carui substanta activa este fenispirida, dar pentru acesta nu a fost emisa nici un fel de alerta.