Este alertă maximă în toată ţara, din cauza virusului gripal. Numărul oamenilor răpuşi de boală a ajuns luni la 47. Printre ei - un bebeluş de 11 luni, decedat la Timişoara. Autorităţile ar putea declara oficial epidemie naţională. Pericolul este unul uriaş, mai ales în rândul copiilor care s-au întors la şcoală, după o minivacanţă de patru zile. Reporterii Observator au găsit însă multe săli de clasă aproape goale. Părinţii şi-au ţinut copiii acasă. Iar de marți, numărul mare de îmbolnăviri din Capitală ar putea închide mai multe unităţi de învăţământ preşcolar.

În București, din totalul de 560 de elevi, 127 au lipsit. Sălile de clasă au fost aproape goale, în ultima săptămână înainte de vacanţa intersemestrială. 

Articolul continua dupa recomandari

Din ce 21 de elevi înscrişi într-o clasă, doar 7 au venit luni de dimineata la ore. Un baiat are gripă, iar pentru cel de al doilea se aşteaptă confirmarea de la spitalul de boli infecţioase. Despre ceilalţi 12, doamna învăţătoare spune că nu ştie nimic şi că probabil părinţii s-au panicat şi că au hotărât să îi ţină pe micuţi acasă. 

EUGEN ILEA, Vicepreședinte FNAP: S-a discutat, într-adevăr (n.r. - ca elevii să stea acasă), pe grupurile de părinţi, dar nu cred că aceasta este o soluţie, doar dacă prezintă simptomele respective. În rest, copiii trebuie sa mearga la şcoală.

Încă de la prima oră, elevii care au fost prezenţi la ore au trecut printr-un triaj epidemiologic. Asistenta şcolii a verificat fiecare copil. Copiii care prezintă simptomele unei infecţii respiratorii au fost trimişi acasă. 

Măsura ar trebui să fie aplicată în toate unităţile de învăţământ din ţară. Mai mulţi părinţi sunt revoltaţi însă şi reclamă că triajul elevilor nu se face peste tot. Printre ei, și o mamă care are trei copii, elevi la Şcoala nr. 41. 

MAMĂ: Nu s-a facut triaj epidemiologic nici în cadrul grădiniţei, nici în cadrul unităţii şcolare. Ce ştiu e ca nu avem asistenţi. 

Potrivit Administraţiei Spitalelor, şcoala are medic, însă doar cu jumătate de normă. Iar triajul nu se poate face oricum într-o zi, pentru toţi elevii. În plus, în doar 80 la sută dintre unităţile de învăţământ din Capitală există personal medical. Fără o verificare strictă, suspendarea cursurilor rămâne sub semnul întrebării. 

MARINA MANEA, Purtător de cuvânt ISMB: Daca la nivelul unei clase se inresgireaza mai mult de 3 cazuri de gripa in randul copiilor, fac aceasta informare la dsp si dsp stabileste suspendarea orelor de curs TAIE 25 08 daca procentul de absenteism este mai mare de 20 la suta, aceeasi unitate solicita DSP suspendarea orelor de curs

În cazul în care epidemia naţională va fi confirmată, spitalele de boli infecţioase vor intra în carantină, iar şcolile se vor închide. Primii vaccinaţi de urgenţă vor fi cei din categoriile de risc, adică bătrânii, bolnavii cronici şi femeile gravide.