Rugină, mucegai şi insecte moarte! Asta au găsit inspectorii ANPC în vitrinele unor hipermarketuri din ţară. Cele mai multe astfel de aparate nu au fost schimbate de la deschiderea magazinelor, iar filtrele de la sistemul de ventilaţie erau pline de mizerie. Medicii trag şi ei un semnal de alarmă! Într-un astfel de spaţiu de depozitare se pot dezvolta bacterii, pe care clienţii le iau acasă. 

Imaginile au fost surprinse cu inspectorii ANPC la cele mai mari magazine din Craiova si Slatina. În vitrina în care erau așezate brânzeturile și carnea, era un adevărat focar de bacterii. Cum au ridicat tăvile din metal, inspectorii au descoperit rugină, praf, dar și insecte moarte. Vineri, reporterii Observator au fost și ei într-un hypermarket care are mii de clienți in fiecare zi.

Articolul continua dupa recomandari

Chiar în vitrina unde era asezată brânza vândută vrac, șuruburile erau ruginite, la fel și fanta de aerisire. Medicii vorbesc despre efectele grave asupra sănătății noastre, dacă mâncăm produse depozitate în aceste condiții.

ADRIAN MARINESCU, medic infecționist: Dacă mă întrebaţi ce fel de bacterii pot fi? Pot fi de toate. Adică practic orice. În momentul în care filtrele nu sunt schimbate aşa cum trebuie, când nu există un sistem de urmărire şi de cele mai multe ori nu se întâmplă să fie aşa. Sunt mulţi germeni, mulţi germeni atipici cunoscuţi care dau o grămadă de afecţiuni care pot fi grave.

Vitrinele frigorifice au și o fișă tehnică, acolo ar trebui să scrie cât de des trebuie igienizate și ce durată de viață au.

Dacă sunt produse în Turcia sau în China,  vitrinele frigorifice ar trebui schimbate în 10 ani. Dacă sunt nemţeşti, ele au o durată de viaţă aproape dublă,  însă indiferent  de unde sunt importate, aceste vitrine din hypermarketuri ar trebui curăţate de un frigotehnist săptămânal.

MARIUS PÂRVU, Președinte ANPC: O declar public! Vom continua săptămânal acţiunile în hypermarketuri. Cred că dacă am fi foarte stricţi, aceste hypermarketuri ar începe să-şi vândă marfa între ei!

De la începutul anului, inspectorii ANPC au amendat marile magazine cu aproape 1,4 milioane de lei.