Sutele de mii de români care se întorc din străinătate în ţară pentru concediul de vară sunt o mină de aur pentru cabinetele stomatologice ori pentru saloanele de înfrumuseţare. Vacanţa în ţară este o ocazie pentru românii care muncesc în străinătate să aibă parte de servicii medicale sau estetice la preţuri mult mai mici decât în ţările în care s-au stabilit. Programările se fac cu luni în avans, iar clienţii români aduc, deseori, cu ei şi clienţi străini.

Rudele, prietenii şi dentistul. Pentru mulţi români care se întorc în ţară, în concediul de vară, este lista obligatorie cu persoanele pe care trebuie să se întâlnească.

Articolul continua dupa recomandari

Un motiv pentru care august a devenit cea mai aglomerată lună pentru stomatologi.

Crina Tocai, medic stomatolog: August şi mijloc de iulie spre august, da. E aglomerat. 70% dintre ei vin de afară. Am avut din Olanda, America chiar, din Canada, în special Londra.

Din Londra vine şi Alexandra. A plătit acolo 50 de lire sterline doar pentru un consult în urma căruia a aflat că are o carie. A amânat tratamentul pentru vacanţa de vară.

Alexandra, pacientă: Nefiind o problemă majoră am ales să vin acasă din cauza preţurilor. O carie cred că e undeva în jurul a 180 de lire.

În bani româneşti înseamnă 930 de lei. De şase ori mai mult decât plăteşte în ţară.

Alexandra, pacientă: E mai ieftin să îţi cumperi bilet de avion şi să vii acasă decât să-ţi tratezi caria acolo.

Diferenţa de preţ îi atrage chiar şi pe clienţii străini. În prima jumătate a anului trecut, peste 7.000 de persoane au venit în România doar pentru servicii stomatologice.

”Mi-a fost foarte dor să am gene. De câteva luni de zile n-am mai putut să-mi pun. Mi-am făcut programare cam cu o lună de zile înainte să ajung acasă ca să fiu sigură că prind un loc, pentru că toată lumea se întoarce acasă în august”, spune clienta unui salon.

Genele voluminoase au fost un lux de româncă întoarsă din Statele Unite. La 150 de dolari aplicarea, rezultatele au fost dezamăgitoare. Cu 250 de lei, problema a fost rezolvată acasă.

Timea Asztalos, stilist de gene: La noi se practică mult mai frumos, mult mai frumos sunt aplicate genele, plus că în străinătate nu practică acest stil cu volum.

Şi saloanele de hair styling sunt pline. Clientele spun că în vacanţă este momentul schimbărilor radicale.

Florina Demian, hairstylist: În principal la vopsit pentru că vopsitul, într-adevăr, este mai costisitor în străinătate. Şi de cele mai multe ori le recomandăm să-şi facă un baleiaj ca să se menţină culoarea cât mai mult, poate până vin de Crăciun înapoi acasă.

Şi pentru aceste servicii, preţurile în România pot fi de trei ori mai mici decât în străinătate.