Un nou scandal mocneşte în Sănătate. Pacienţii vor putea alege dacă se tratează, gratuit, la stat sau la privat, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Sindicaliştii atrag atenţia că spitalele vor rămâne astfel fără bani, iar bolnavii se tem că vor fi puşi totuşi să plătească. Autorităţile spun că nu se poate vorbi de privatizarea sistemului.

Bolnavii români vor putea alege unde se tratează gratuit, la stat sau la privat, potrivit noului proiect de lege. Guvernanţii spun că măsura a fost propusă în condiţiile în care în unele spitale de stat nu sunt locuri suficiente, nu există aparatura medicală necesară, iar deseori timpul de aşteptare pentru o analiză ori o intervenţie chirurgicală este prea mare.

Articolul continua dupa recomandari

conf. CARMEN ORBAN, directorul general al unui spital privat - Degrevăm oarecum sistemul de stat şi nu vor mai exista cozi infernale, iar pacientul are acces mai uşor la servicii medicale. Pe anumite patologii, de exemplu, pacientul oncologic are acces gratuit la chimioterapie, în spitalul nostru, fără niciun cost suplimentar. Reprezentanţii pacienţilor se tem totuşi ca nu cumva să fie obligaţi să suporte o parte din costuri atunci când merg la clinici private.

ROZALINDA LEPĂDATU, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - Totul este să ne asigurăm că nu se va abuza şi nu se vor încasa nişte taxe pe care pacienţii să nu le poată plăti. Deci programul acesta trebuie exclus de orice fel de coplată, taxă de acomodare sau cum vreţi să îi spuneţi.

Pacienții, asigurați că nu vor plăti bani în plus

Ministrul Sănătăţii dă asigurări că pacienţii nu vor scoate bani din buzunar, dar recunoaşte că statul subevaluează costul real al serviciilor medicale.

Costul unei simple consultaţii la un spital public este de aproximativ 36 de lei, în timp ce la o clinică privată oscilează între 100 şi 150 de lei. Pentru o ecografie abdominală se poate plăti la un spital public aproximativ 140 de lei, iar la privat se poate ajunge la 250 de lei.

Preţurile sunt şi mai mari când vine vorba de investigaţii medicale amănunţite. De exemplu, costul unui RMN la genunchi e la un spital de stat de 450 de lei, iar la o clinică privată poate ajunge şi la 700 de lei.

LAZLO ATTILA, preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică - Văd probleme tehnice care urmează să fie rezolvate şi aici mă refer la crearea unor condiţii concurenţiale corecte.

Sindicaliştii cred că se urmăreşte ,,branşarea sectorului privat la fondurile publice" şi se tem că vor rămâne mai puţini bani pentru spitalele de stat, pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare şi aparatură performantă.

Pacienţii cu afecţiuni oncologice care au nevoie de radioterapie sau cei care fac dializă beneficiază şi acum gratuit de servicii în clinicile private. Anul trecut, în Bucureşti, 26% din fondurile pentru programe de sănătate au ajuns la furnizorii privaţi.