În ţara în care infecţiile din spitale sunt la ordinea zilei, roboţii vin în ajutorul personalului medical. Dispozitive inteligente, de sute de mii de euro, pot elimina bacteriile şi viruşii în doar câteva minute, fără măcar ca pacienţii să plece din saloane.

Un robot fabricat în Danemarca ar putea fi soluţia la problema infecţiilor din spitalele româneşti. Este programat dintr-un soft, de pe o tabletă.

Articolul continua dupa recomandari

După ce se trasează harta cu zona pe care trebuie să o dezinfecteze, îşi face singur toată treaba. Ştie să ia liftul şi să ajungă, tot singur, în sălile de operaţii, saloane sau în alte spaţii.

Costă 50.000 de euro. Un alt robot, de data aceasta fix, este deja folosit în mai multe spitale din ţară.

Dezinfectează în 5 minute, fără să fie nevoie ca pacienţii să părăsească salonul. Costă însă peste 175.000 de euro.

Infecţiile se răspândesc cel mai repede prin personalul medical, în cazul în care nu se dezinfectează corect pe mâini înainte de a administra pacientului tratamentul.

Special a fost creată o aplicaţie pe telefonul mobil. Cu ajutorul unor ochelari virtuali, medicii şi asistentele pot vedea exact în care fază a procedurii medicale răspândesc infecţiile.

Potrivit dezvoltatorului aplicaţiei, în spitale există produse de igienizare, însă, de multe ori, nu se face. Iar infecţiile nu se raportează. Ori, dacă nu se ştie de existenţa lor, nici nu se pot lua măsuri.