A început cel mai aspru post din an, dar şi cel mai sănătos. Odată cu primăvara, românii se mută din supermarketuri în pieţe, unde tarabele sunt pline de ridichi, salată verde, spanac, urzici şi alte trufandale. Vânzările cresc în această perioadă, când tot mai mulţi înlocuiesc alimentele procesate cu nuci, seminţe şi legume proaspete. 

Pieţele din Capitală au înverzit. La loc de cinste stau ridichile, leurda, ceapa verde şi salata. Clienţii cumpără câte puţin din toate, mai ales că de astăzi a început postul Paştelui. 

Articolul continua dupa recomandari

Verdeţurile se integrează uşor în aproape orice preparat - de la ciorbă şi tocăniţe, până la tarte sau plăcinte. Condimentată corect, chiar şi o simplă salată poate deveni un preparat savuros. 

La fel de sănătoase sunt lintea, quinoa, şi năutul, surse excelente de proteine, esenţiale în perioadele de post. O singură porţie de humus, de exemplu, asigură aproape un sfert din necesarul zilnic. 

Cândva doar o practică religioasă, postul devine de la an la an şi o modă cu tot mai mulţi adepţi printre tineri. Mulţi aleg să postească în numele sănătăţii. 

LUIZA EACOBESCU, nutriţionist: Beneficiile sunt multiple şi o să le vedem încă din prima săptămână. Funcţiile cognitive cresc, claritatea mintală, puterea de concentrare este mult mai mare. Creşte inumitatea. Studiile spun că dacă tinem undeva la o săptămână de post numărul celulelor albe ale leucocitelor creşte.

Cel mai lung post din an se va încheia pe 28 aprilie, în Duminica Paştelui. În toată această perioadă, vor fi numai două dezlegări la peşte.