În cea mai geroasă noapte din această iarnă, centrul României a îngheţat la minus 26 de grade. Mai mulţi oameni au ajuns la spital, după ce au îndurat un frig cumplit în case. Şi zeci de români au suferit fracturi, din cauza poleiului. În doar câteva ore, urmează încă un val de ninsori şi viscol.

Gerul a fost necruţător, noaptea trecută. În depresiuni s-au atins cele mai scăzute temperaturi din această iarnă. Au fost minus 26 de grade la Întorsura Buzăului şi minus 22 de grade la Miercurea Ciuc.

Articolul continua dupa recomandari

A fost şi recordul sezonului pentru consumul de gaze. Centralele au mers la foc continuu pentru a face faţă temperaturilor. 60 de milioane de metri cub de gaz s-au ars peste noapte, în condiţiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depăşeşte 50 de milioane de metri cubi.

Au fost însă şi români care au îngheţat în case. În Iaşi, o femeie de 83 de ani a ajuns la spital în comă, cu o temperatură a corpului de doar 28 de grade. Nu a fost singurul caz.

Diana Cimpoeşu, medic şef UPU Smurd Iaşi: În ultimele 24 de ore am avut şi cel mai mare număr de pacienţi peste 80 de ani pe care i-am avut în ultimul an. E vorba, în general, de bătrâni care locuiesc singuri.

Tot în Iaşi, un bărbat a sunat la 112 după ce frigul din casă l-a doborât.

Situaţii disperate au fost în toată ţara. În Galaţi, poliţiştii locali i-au dus pe oamenii fără adăpost în centrele de noapte.

Viorica Colac, directorul Centrului de Asistenţă Socială Galaţi: Centrul de urgenţă face eforturi pentru a asigura cazare pentru toate persoanele care au nevoie în această perioadă rece. Deci cu siguranţă nimeni nu va rămâne fără un adăpost şi sprijin.

Din cauza gerului, zăpada rămasă pe trotuare s-a transformat în gheaţă. Aşa că numărul de fracturi sau entorse s-a dublat faţă de o perioadă normală.

Meteorologii spun că perioada de ger va lua sfârşit în această seară. Urmează însă noi fenomene extreme.