Anul acesta, virusul gripal s-a răspândit cu o rapiditate pentru care şi medicii caută explicaţii. Pe prima o cunoaştem: lipsa vaccinării. Dar mai sunt şi alte cauze. Unele ţin de fiecare dintre noi. De pildă, virusul se transmite pe o distanţă de până la şase metri doar prin respiraţie, spun specialiştii. De la primele simptome trebuie să încercăm să se protejăm. Şi pe noi înşine, dar şi pe ceilalţi. Indiferent de locul în care ne aflăm. Ce se întâmplă însă în această perioadă? Şi câţi oameni îşi iau măsuri de siguranţă? O echipă Observator a căutat răspunsurile - în spaţii publice, dar şi în cabinetele medicilor.

Strănuţi, tuşeşti, ai febră foarte mare şi o stare generală proastă. Mergi la medic. Dacă ai fost diagnosticat cu gripă, tratează-te. Dacă este neapărat necesar să ieşi din casă, în regulă, dar! e bine să te protejezi pe tine şi pe cei din jurul tău. O să începem cu cel mai comun mijloc de transport: autobuzul.

Articolul continua dupa recomandari

În autobuzul în care am urcat nimeni nu poartă mască. Numai în ultima săptămână, dintre cei care au fost testaţi pentru gripă, peste 50% au fost depistaţi pozitiv. Este posibil ca unii dintre ei merg şi cu metroul, să vedem câţi se protejează!

În trenul în care am urcat, o singură persoană în tot vagonul care poartă mască. În rest oamenii au câte o carte, o cafea, telefoanele, bineînţeles în mână.

Distanţa de răspândire a virusului este de şase metri doar prin respiraţie.

ALEXANDRU RAFILA, epidemiolog: E bine să ne protejăm să utilizăm o mască şi un lucru foarte important este modul în care strănutăm. Pentru că prin strănut răspândim această boală. E bine să utilizăm batiste de unică folosinţă.

Săptămâna 7-13 ianuarie 2019, 90963 de infecţii respiratorii, 1155 gripă. O creştere considerabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Avem gripă, trebuie neapărat să ne tratăm. Ce mai trebuie să facem?

ALEXANDRU RAFILA, epidemiolog: Cred ca raspunsul este ce face fiecare dintre noi pentru a preveni aparitia gripei. Alimentaţie echilibrată din punct de vedere al consumului de fructe şi legume. Acest lucru nu înlocuieşte msurile igienice şi nu înlocuieşte vaccinarea.

Dacă urmaţi toţi paşii pe care vi i-am recomandat până acum, pornind de la supravegherea stării dumneavoastră de sănătate, până la diagnosticare, tratare şi protejarea dumneavoastră şi a celorlalţi, nu veţi ajunge aici! Multă sănătate vă doresc!