Cel mai negru coşmar s-a adeverit. Un pasager suspect de coronavirus a ajuns pe Otopeni sâmbătă după-amiază. A venit cu o aeronavă din Tel Aviv. Din timpul zborului, autorităţile au fost alertate. Imediat, a fost instituită procedura de urgenţă. Atât pe aeroport, cât şi la spitalul de boli infecţioase, unde pacientul suspect a ajuns pentru diagnostic. 

(Pilot Ryanair): Avem şi noi o mică problemă la bord. avem un bărbat, în jur de 23 de ani, care prezintă simptome, febră, dureri de stomac, vomitături şi vine din China. A venit acum, nu ştiu. el zice că acum 3 luni.

Articolul continua dupa recomandari

(Controlor de trafic): Confirm, transmitem la turn.

Alerta s-a dat de la zece mii de metri deasupra solului. De la manşa avionului, piloţii anunţă personalul medical de la Aeroportul Otopeni. unul dintre pasageri, un bărbat cu cetăţenie israeliană, are simptome asemănătoare cu cele produse de virusul care face ravagii în Asia.

(Pilot Ryanair): Să ne înţelegem, nu este caz medical. Adică e O.K. omul! Trăieşte, e în viaţă, n-are nicio problemă. Dar na, vine din China cu febră mare şi cu aşa. decideţi dumneavoastră ce trebuie făcut.

(Controlor de trafic): Am înţeles. Da, o să vedem ce măsuri luăm.

”A fost un moment tensionat, mai ales la final. Am stat în avion două ore pentru că nu ştiam ce se întâmplă. Pasagerului îi era rău. A fost în China acum trei luni. Toată lumea a crezut că are coronavirus. A fost foarte stresant”, a povestit un pasager.

ALEXANDRU RAFILA, membru în Comitetul Executiv al OMS: Era cu o stare generală modificată, a solicitat asistenţă medicală în avion. Având în vedere situaţia generală existentă, de alertă la nivelul aeroporturilor internaţionale în ceea ce priveşte o posibil infecţie cu coronavirus, a fost tratat ca atare.

Imediat după aterizare, bărbatul a fost preluat de medici.

ADRIANA PISTOL, director Centrul de Boli Transmisibile din cadrul INSP: S-a constatat că persoana respectivă fusese într-adevăr în China, în Beijing, dar cu foarte multe luni înainte. În ultima perioadă, a trăit numai în Israel.

Pacientul in varsta de 23 de ani a fost adus cu o ambulanta la Institutul Matei Balș. A fost izolat și i s-au făcut analizele medicale.

Aeroportul Otopeni este principala "poartă" prin care virusul ucigaş poate intra în ţară. Numai din Franţa, ţară în care a fost confirmat ae coronavirusul, vin zilnic mii oameni. În ciuda pericolului, autorităţile de la noi luptă cu afişe lipite pe pereţi.

BIANCA IACOB, reporter Observator: Nu am văzut foarte multe persoane care să poarte mască de protecţie sau care să citească afişele lipite de catre reprezentantii aeroportului cu privire la coronavirus.

Cinci spitale din ţară sunt pregătite să preia pacienţii suspcţi că au luat coronavirus. Două dintre ele sunt în București.