Nu există masă fără. pâine! Este felul în care un timişorean, pasionat de bere, a parafrazat o zicală ca să dezvolte o afacere mai rar întâlnită. Ca să nu arunce sutele de kilograme de malţ care îi rămân în urma producerii băuturii, a adăugat ingredientul în. franzele. Şi bine a făcut. O spun şi clienţii şi nutriţioniştii.

Pasionat în primul rând de berea artizanală, Mihai Pegulescu a vrut să facă pasul mai departe. Să găsească şi o altă întrebuinţare malţului. Aşa a ajuns să îl folosească drept ingredient în pâine. Momentan, oferă produsul gratuit, în restaurantul său. Dar planul este altul: să mărească producţia, în aşa fel încât să le poată vinde.

Articolul continua dupa recomandari

MIHAI PEGULESCU, manager de restaurant: Glucidele, zaharurilor le-am extras pentru a produce bere şi au rămas fibrele şi vitaminele cu care producem pâinea.

În brutăria restaurantului său, pâinea cu malţ prinde gustul perfect. Unul mai dulce decât al franzelei obişnuite.

Deşi conţine făină albă, pâinea este totuşi mai săracă în carbohidraţi decât cea normală. Şi ar mai fi şi alte beneficii, spun specialiştii.

CARMEN MERSZ, terapeut nutriționist: Consumul unei astfel de pâini poate să ajute în tulburările digestive, poate fi bună asupra tractului gastro-intestinal. Ajută în diabet, dacă sunt persoane care au probleme cu diabetul sau boli cardiovasculare.

Malţul ar putea fi folosit însă la aproape toate produsele de panificaţie, spun specialiştii. Oricum, în ultima vreme, brutarii au început să reinventeze reţetele pâinilor clasice. Cele cu caise, cu merişoare, cu măsline ori cu prune au intrat în meniul românilor, deşi preţul lor este şi de zece ori mai mare decât al pitei obişnuite.

Iar piaţa e promiţătoare. În medie, un român consumă peste 90 de kilograme de pâine pe an, în vreme ce media europeană este de puţin peste 80 de kilograme.