Băile Felix sunt cunoscute mai ales pentru bazinele cu apă termală şi distracţia de weekend! Dar în staţiune există şi cel mai bine dotat spital de recuperare medicală din România. Acolo vin pacienţi din toate colţurile ţării. Oameni care nu mai pot merge sau trebuie să înveţe să îşi folosească din nou mâinile fac progrese uimitoare cu ajutorul terapeuţilor şi al unor roboţi de ultimă generaţie.  

La Spitalul de Recuperare din Băile Felix, pacienţii care au suferit probleme grave de sănătate fac primii paşi către o viaţă normală.

Articolul continua dupa recomandari

Uneori, pacienţii care ajung pe mâinile terapeuţilor de aici, sunt oameni care nu au primit un prognostic prea bun. Aşa a fost şi cazul acestei tinere de 19 ani.

Boglarka a rămas paralizată de la brâu în jos în urma unui cumplit accident de maşină. A ajuns la Băile Felix pe o targă, iar acum învaţă să meargă din nou.

Boglarka Kiraly, pacienta: Dupa o luna de stat in spital am venit aici la Felix si kinetoterapeutii m-au ajutat nu am avut sanse, dar nu am crezut in acest lucru si am zis ca o sa ma fac bine.

Nu doar ambiţia pacienţilor şi ajutorul terapeuţilor contează aici. Un robot performant, unic în sistemul de stat din România, le dă oamenilor şanse pe care nu credeau că le au.

Dr. Daiana Popa, secretar general societatea romana de reabilitare medicală: Este cea mai avansata tehnologie in materie de recuperare a mersului. Prin acest antrenament robotic pacientul executa un mers partial activ, partial pasiv care favorizeaza refacerea scemelor motorii la nivel cerebral cu reinvatarea tipologiei de mers

Aparatul care a costat 1 milion 2 sute de mii de euro a ajutat până acum mii de pacienti sa meargă din nou. Fiecare mişcare este înregistrată de aparat şi redată pe monitor sub forma unui scenariu interactiv, de exemplu a unei plimbări în parc.

Suciu Ramona, manager spitalul clinic Băile Felix: În regim ambulator, tratamentul de 10 zile costa undeva la 300 de lei, 300-350 de lei, raportandu-ne la 4 proceduri pe zi.

Spitalul dispune de peste 200 de dispozitive medicale cu ajutorul cărora pacienții fac terapie de recuperare. În fiecare an, mii de persoane sunt internate în Spitalul din Băile Felix iar serviciile medicale pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.