Un pacient grav bolnav a dat în judecată statul român pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi şi-a câştigat dreptul la viaţă prin ordonanţă preşedinţială.

Pacientul, bolnav de scleroză multiplă, a dat în judecată statul român şi a cerut să îi fie respectat dreptul la viaţă şi la un tratament gratuit.

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, 17 ianuarie, că cererea pacientului este întemeiată şi a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să-i acorde gratuit tratamentul necesar.

Instanţa a constatat că autorităţile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile, prevăzut de o directivă europeană şi de un ordin de ministru, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului de care pacientul avea nevoie.

Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la Agenţia Naţională a Medicamentului pe 23 iulie 2018 şi trebuia soluţionată până cel târziu 23 octombrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă, negat de autorităţile române, pacientul bolnav de scleroză multiplă, a dat în judecată instituţiile şi a câştigat.