Probabil aţi văzut oameni mergând pe stradă, agale, iarna, cu ochelari de soare închişi la culoare, cu o ţinută potrivită sau nu. V-aţi şi gândit probabil ca e vorba de modă sau de fiţe, poate fi oricare dintre variante sau o a treia.

De nevoie, mai exact. Ochelarii de soare îşi au rolul lor clar chiar şi iarna.

Articolul continua dupa recomandari

Giulia: Recunosc, de când au apărut copiii în viaţa mea nu am mai investit atât de mult în ochelarii de soare pentru că fetiţa mea a prins câteva perechi care nu erau tocmai ieftine şi le-a rezolvat din prima. Nu suport să îi port pe cei foarte grei de asta nici nu am perechi de ochelari extrem de fashion.

Adi Sînă: Ochelarii de soare sunt cu dioptrie. E un accesoriu la care nu mai pot să renunţ. Când vreau să folosesc un ochelar de soare, trebuie să aibă neapărat dioptrie. Altfel nu mă descurc. Spre exemplu, am o pereche şi se închid la lumină puternică, la soare şi sunt super ok.

Da, vă puteţi pune dioptrie inclusiv pe ochelarii de soare preferaţi. Aşa se îmbină utilul.cu plăcutul.

Potrivit specialiştilor, atunci când ne cumpărăm ochelarii de soare trebuie să ne uităm dacă sunt polarizaţi, pentru că ne protejează mai bine de razele UV decât cei coloraţi simplu dar şi la ce grad de închidere au.

Manager optică: Ajungând în zona de fashion, acum sunt mai mult accesorii decât strict latura loc practică, să zic aşa. Acum se poartă foarte mult lentilele deschise. Toate marile case, plecând de la Gucci, Saint Laurent, Cartier, încurajează lentila after 6 care sunt lentile de culoare roz sau galben, nu foarte închise, undeva la 40-50% tocmai în ideea să poţi să porţi ochelarii şi la o petrecere seara, şi la cumpărături, nu neapărat când e strict soare afară.

Giulia: Port ochelari de soare şi iarna pentru că mă deranjează foarte mult atunci când este zăpadă. De exemplu, pe pârtie când merg, nu o să mă vezi fără ochelari de soare pentru că nu rezist, plâng încontinuu, e ceva îngrozitor.

Ce nu ştim este că lăcrimarea este de fapt semn de arsură corneană şi nu-i doar de la frig!

Alexandra Mureşan, medic primar oftalmolog: Bineînţeles că ochelarii de soare sunt şi un trend dar, cu siguranţă, sunt şi o necesitate. Mai ales iarna când există zăpadă afară pentru că reflectă radiaţia solară. Ca să o luăm aşa oarecum sistematic din partea din faţă a ochiului până în profunzimea lui, în primul şi în primul rând, radiaţia solară reflectată de zăpadă poate determina arsuri corneene, unele dintre ele chiar foarte grave. Acea senzaţie de lăcrimare intensă care este primul semn. Radiaţia solară poate determina accelerarea apariţiei cataractei.

Mai mult, degenerescenţa maculară, adică acea pată neagră pe care o vedem constant în imagini, poate fi moştenită. Iar în aceste cazuri, cei care nu-şi protejează ochii ajung să aibă probleme încă de tineri.

În concluzie, am putea spune că ochelarii de soare purtaţi iarna sunt în primul rând o necesitate. Şi abia apoi moft.