18 oameni au murit de gripă, şase dintre ei în numai 24 de ore. Autorităţile sunt în alertă, spitalele interzic vizitele şi chiar ministrul Sănătăţii spune că România e în pragul unei epidemii. Avem motive de îngrijorare, anunţă Sorina Pintea, care face apel la populaţie.

Cei care au simptomele bolii trebuie să rămână în casă, iar în şcoli să se facă zilnic triaje epidemiologice. În doar o săptămână au fost diagnosticate aproape o sută de mii de cazuri de viroze respiratorii şi peste 1.100 de gripă. Ca niciodată în ultimii ani, camerele de gardă sunt pline.

Articolul continua dupa recomandari

Speriaţi de epidemia de gripă care ameninţă România, tot mai mulţi pacienţi ocolesc cabinetele medicilor de familie şi vin direct la spital.

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş: La UPU se creaza aglomeratie, vin pacienti cu patologii diverse, sansa unui om care vine cu o boala sa plece si cu a doua este foarte mare!

Andrea Sicoe, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Timişoara: Au fost deja prelevate probele specifice viruslui, astepatm ca Institutul Cantacuzino sa le confirme sau sa le infirme.

Numărul îmbolnăvirilor creşte rapid, iar vârful valului de viroze şi de infecţii respiratorii ar putea fi atins în luna februarie, avertizează epidemiologii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: În acest moment, avem suficiente motive de îngrijorare. Anul trecut am avut 129 de decese cauzate de virusul gripal, nu aş vrea să ajungem şi anul acesta în aceeaşi situaţie.

Alexandru Rafila preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Eu cred ca informatia pe care o asteapta publicul este sa stie ca circulatia este intensa a virusului gripal, ca gripa este o viroza respiratorie care omoara si din nefericire ne gasim in aceasta situatie, in acest an.

Potrivit datelor, ultima saptamana a fost declarata ca fiind epidemica. 1155 de cazuri de gripa au fost diagnosticate, la nivel national. La trei saptamani, la rand, cu astfel de cifre, se declara epidemia la nivel general. Daca ajungem acolo, masurile de limitare a accesului vizitatorilor in spitale, dar si de triaj in scoli vor fi sporite!

Pe harta naţională a zonelor de risc, unde au fost înregistrate şi cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, au intrat Capitala, dar şi judeţele, Constanţa, Arad, Argeş şi Olt. Acolo măsurile de prevenire a extinderii bolii trebuie să fie mult mai dure decât în restul ţării. Spitalele au luat deja măsuri în regim de urgenţă, la solicitarea DSP-urilor.

Alexandru Rafila preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Masurile pe care le iau autoritatile, de la limitarea accesului intr-un spital, la limitarea accesului in toate spitalele dintr-o anumita regiune. De la triajul saptamanal, la cel zilnic. Campaniile de informare care trebuie sa fie permanente in cazul unei epidemii.

Nu e târziu să ne vaccinăm, ne sfătuiesc medicii, imunizarea fiind cea mai sigură metodă de a ţine formele severe de boală la distanţă. Peste un milion două sute de mii de persoane din categorii cu risc au fost vaccinate până acum gratuit, iar în cabinetele medicilor de familie sau în stocurile Direcţiilor de Sănătate Publică mai sunt peste 50 de mii de doze.

Ministrul Sănătăţii a cerut şi un triaj epidemiologic zilnic în şcoli. Profesorii sunt sfătuiţi să trimită elevii acasă, la primele semne de boală.