România are peste 7 milioane de hipertensivi, iar mulţi descoperă afecţiunea când este prea târziu. Tinerii sunt din ce în ce mai predispuşi la această boală. Stresul, fumatul şi alimentaţia defectuoasă sunt cauzele care le scurtează viaţa chiar şi cu zeci de ani. Astăzi, de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, medici din toată ţara au oferit consultaţii gratuite, pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă riscul acestei maladii.

Trăim vremuri agitate, iar asta ne costă sănătatea, spun medicii. Mâncăm pe fugă, ne luptăm cu stresul, fumăm sau suntem sedentari. Toate ne transformă într-un popor tot mai bolnav.

Articolul continua dupa recomandari

Peste 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială

Potrivit celor mai recente studii, peste 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială. O boală cardiovasculară care provoacă cele mai multe decese pe plan mondial.

Grav este că şi tinerii sunt în pericol. 

Valori tensionale mari, dacă nu sunt descoperite la timp, pot duce la complicaţii. Creierul, ochii, inima şi rinichii sunt organele cele mai afectate de hipertensiune. O afecţiune care poate apărea şi din cauza consumului exagerat de sare. 

Alexandra Pavăl, cardiolog: Toate alimentele care există în comerţ au un conţinut ridicat de sare. Dacă în medie se consumă 5 grame de sare pe zi, în România media este de peste 10 grame pe zi 

Medicii ne recomandă să ne verificăm tensiunea de cel puţin două ori pe an, chiar dacă ne considerăm sănătoşi.  În mai multe oraşe, medicii au oferit astăzi consultaţii gratuite. 

Flavius Ursache, antrenor fitness: Alimentaţia trebuie să fie cât mai lipsită de lucruri procesate. Un rol important în prevenirea hipertensiunii arteriale este să scădem cantitatea de sodiu din alimentaţie. Fast food-ul şi semipreparatele trebuie evitate

Cel mai recent Eurobarometru întocmit de Comisia Europeană arată că românii se află pe locul doi în topul celor mai sedentari europeni.