Postura corectă a corpului este extrem de importantă atât la bărbați cât și la femei, nu doar din punct de vedere estetic. Este adevărat că un corp drept este mult mai frumos și mai atrăgător decât unul cocoșat, însă adevăratele probleme cauzate de postura incorectă sunt cele legate de sănătate.

Dacă te întrebi cum îți poate afecta poziția incorectă a spatelui sănătatea, află că postura incorectă duce la afectarea sistemului musculo-scheletal, face coloana vertebrală mai fragilă și predispusă la accidentări, provoacă dureri de gât, umeri și de spate, afectează echilibrul și flexibilitatea precum și articulațiile. Poate părea ciudat, dar o postură incorectă afectează chiar și digestia sau respirația. De aceea, este extrem de important să îți corectezi poziția corpului prin câteva metode simple. Iată despre ce este vorba.

Articolul continua dupa recomandari

1. Masajul pentru corectarea posturii

Postura incorectă a corpului poate fi corectată prin masaj. Acesta permite corpului să își recapete mișcările fluide și poziția corectă. Masajul relaxează și ușurează mușchii încordați din cauza posturii incorecte, iar mișcările terapeutice permit corpului să se realinieze. Mai multe ședințe de masaj permit mușchilor și încheieturilor să se descongestioneze, punctele de tensiune sunt lucrate de către terapeut și devin în timp mai puțin dureroase, astfel că poziția corpului este mai dreaptă și mai puțin tensionată după o cură de masaj. Presiunea exercitată în timpul masajului asupra țesutului muscular din profunzime stimulează circulația sângelui către mușchi și reduce durerile, crescând în același timp mobilitatea.

2. Corectează-ți postura cu ajutorul ortezelor

Atunci când poziția corpului tău este incorectă și ai un diagnostic precum cifoză, scolioză, hiperlordoză, medicul ți-ar putea recomanda purtarea unei orteze. Orteza este un dispozitiv medical care susține și corectează postura. Poate fi folosită atât pentru articulații, cât și pentru coloana vertebrală, gât sau umeri. Ortezele sunt disponibile acum în diferite modele, cu sau fără atele, iar unele sunt prevăzute și cu sistem de încălzire. În funcție de afecțiunea ta sau de locul în care resimți tensiuni și durere, poți alege o orteză pentru abdomen sau zona lombară, un guler cervical sau o centură pentru îndreptarea umerilor. Ortezele sunt comode, nu se văd pe sub haine și nu irită pielea. În plus, vin în diferite măsuri, de la S până la XXL, astfel că sigur vei găsi una potrivită pentru tine.

3. Fă exerciții de postură

Sportul ajută foarte mult la corectarea posturii. Atenție, însă! Anumite exerciții făcute la sală, pentru dezvoltarea musculaturii, precum exercițiile pentru piept sau spate duc la rotirea umerilor înspre față și accentuează cifoza (cocoașa). De aceea, este bine ca atunci când faci exerciții pentru corectarea poziției corpului să discuți cu un specialist. Exercițiile de streching precum și cele care lucrează mușchii abdominali și zona lombară sunt recomandate.

4. Adoptă o poziție corectă la birou și atunci când conduci

Cu toții petrecem foarte mult timp așezați. Fie că stai în scaunul de la birou, fie în cel din mașină, învață să stai corect și vei avea parte de mai puține dureri de spate. Poziția corectă atunci când ești așezat este cu spatele drept și umerii în spate. Fundul ar trebui să atingă speteaza scaunului, greutatea corpului să fie distribuită în mod egal pe ambele șolduri, iar genunchii să fie îndoiți într-un unghi drept. Nu ține picioarele încrucișate și nu sta în aceeași poziție mai mult de 30 de minute. La volan, apropie scaunul suficient încât curba lombară a spatelui să fie susținută. Poți pune un prosop rulat sau o pernă ergonomică între spinarea ta și speteaza scaunului, în zona lombară. Genunchii tăi ar trebui să fie la același nivel sau mai sus decât șoldurile.

5. Dormi într-o poziție corectă

În orice poziție ai dormi, asigură-te că perna este doar sub capul tău, nu și sub umeri. Încearcă să dormi într-o poziție care îți menține curbura spatelui - cu o pernă sub genunchi sau un prosop rulat sub zona lombară. Dacă dormi pe o parte, îndoaie puțin genunchii, dar nu îi aduce la piept, ca în poziția fătului. Alege o saltea suficient de tare și încearcă să nu dormi pe burtă pentru că această poziție pune multă presiune pe zona gâtului.

Este important să îți corectezi postura ori de câte ori îți aduci aminte, în timpul zilei. La început poate fi dureros și chiar incomod, pentru că te-ai obișnuit într-o poziție incorectă. Vei vedea însă că pe măsură ce îți corectezi poziția corpului nu vor dispărea doar durerile de spate sau de cap ci și cele digestive sau respiratorii. În plus, o coloană dreaptă îți va aduce cel puțin 2-3 centimetri în plus în înălțime, iar acest lucru cu siguranță nu va trece neremarcat.