Un pacient vindecat de coronavirus își dezvăluie experiența trăită în izolare. ”Poți să-l învingi”, este mesajul transmis de bărbatul de 48 de ani, care este un avocat din Filipine.

În februarie, Carlo Navarro, soția sa Evie și fiica lor, Gia, au călătorit în Japonia. La întoarcere, a primit un verdict teribil din partea medicilor. Avocatul de 48 de ani a aflat că are coronavirus.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit Associated Press, care a făcut și un interviu video cu el, bărbatul a fost numit pacientul numărul 4 din Filipine și a fost spitalizat.

”Cel mai înspăimântător moment a fost, probabil, la începutul celei de-a patra zile, când oamenii care au fost internați în același timp cu mine au început să moară la primele orele ale dimineții. Știți, auzi oamenii cum plâng sau cum jelesc pentru că au pierdut pe cineva drag”, povestește Carlo Navarro.

Viața în izolare

Avocatul a stat 8 zile într-un spital public și, când a început să se simtă mai bine, s-a transferat într-un spital privat, unde a mai stat încă 7 zile. În toată această perioadă a stat în carantină, la izolare.

”Nimeni nu te poate vizita, nici măcar membrii familiei tale. Așa că eram cu adevărat în izolare. E vorba despre o cameră cu presiune negativă. Eu și soția mea avea apeluri video aproape în fiecare oră. Ea mă suna să se asigure că am mâncat. Beam apă îndeajuns pentru fiecare oră și, de fiecare dată când simțeam teamă, sunam imediat soția și fiica pentru a... suspenda realitatea în care mă aflam în spital, povestește avocatul.

Mesajul pacientului vindecat

Pe 19 martie, Carlo Navarro a fost declarat oficial vindecat și a fost externat.

 ”Vreau ca oamenii să știe că luând Covid-19 nu e o condamnare la moarte. Este ceva ce poți învinge! Trebuie doar să ai credința cea dreaptă, din punct de vedere psihologic și emoțional. Vreau să știți că, odată ce ai simptome, trebuie neapărat să te izolezi. Nu există cale de a risca, pentru că bătrânii sau cei cu risc din familia voastră ar putea lua virusul”, mai spune bărbatul.

În Filipine au fost raportate peste 550 de cazuri de coronavirus și 35 de decese. În multe cazuri, pacienții au dezvoltat forme ușoare și au putut fi externați după două săptămâni.