70 de mii oameni mor anual pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. În România, tehnicile de prim ajutor sunt o necunoscută pentru foarte mulţi. Autorităţile vor să schimbe asta. Şi au început cu un maraton al resuscitării pe care l-au organizat într-un mall din Timişoara. Timp de nouă ore, sute de oameni au lăsat cumpărăturile ca să înveţe cum să salveze vieţi.

Sunt manevre care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În România, 80 la sută dintre oameni nu ştiu să acorde primul ajutor, arată ultimele statistici. Iar salvatorii vor să schimbe asta. În mall-ul din Timişoara, peste 150 de specialişti, medici şi paramedici, au predat tehnici de salvare.

Articolul continua dupa recomandari

În momentul în care vreţi să acordaţi primul ajutor, esenţial este să nu intraţi în panică, să vă aşezaţi lângă persoana în cauză, apelaţi 112 şi dacă nu ştiţi manevrele de resuscitare, lăsaţi telefonul pe speaker, iar medicul din dispecerat vă va îndruma.

De la apelul la 112 până la sosirea echipajului specializat trec, în medie, opt minute. Dar într-o situaţie de criză, intervenţia trebuie să aibă loc mult mai repede. De aceea este extrem de important ca fiecare dintre noi să ştie cum să procedeze. Pentru că oricine poate fi un salvator.

Mihai Grecu, șef UPU Spitalul Județean Timișoara: În cele opt minute, dacă ţinem cont că şansele omului de supravieţuire scad cu zece la sută în fiecare minut, înseamnă că echipajul de salvare. Chiar dacă vor reuşi să resusciteze pacientul respectiv, o vor face cu nişte pierderi imense la nivel cerebral.

Într-un maraton de nouă ore, fiecare client al mall-ului a primit indicaţii preţioase.

Imagini filmate vineri, într-o benzinărie din Piteşti, arată cât este de important primul ajutor. Un poliţist aflat în timpul liber i-a salvat viaţa unui bărbat de 63 de ani care s-a prăbuşit la pământ. Agentul a învăţat tehnicile de resuscitare încă din copilărie.