Bucătăria românească îi atrage pe străini, într-atât încât vor să înveţe cum să gătească corect reţetele tradiţionale. Printre favorite se numără: balmoşul, sarmalele cu păsat şi chiar pomana porcului. În capitală, străinii au ocazia să deprindă chiar de la producători tainele mâncărurilor tradiţionale.

Aşa începe o lectie de gătit cu doamna Iulia. Moroşanca stăpâneşte arta gătitului de la 16 ani. Pasiunea pentru mâncarea bună i-a adus recunoaşterea internaţională.

Articolul continua dupa recomandari

La Strasbourg balmoşul şi sarmalele cu păsat i-au adus premiul cel mare la un concurs de gtătit în aer liber şi o dată cu el zeci de învăţăcei, dornici să deprindă tainele reţetelor tradiţionale.

IULIA CORĂU, producător: În fiecare an avem grupuri de strani, italieni. Acum au fost norvegieni.

De departe cel mai îndrăgit preparat este balmoşul, un fel de mămăligă cu lapte prins, unt şi cuburi de brânză de oaie. Pentru realizarea lui este nevoie şi de un ingredient special - răbdarea.

La târgul de la Agronomie, lecţiile de gătit sunt gratuite, dar necesită timp şi răbdare. Pentru cei care nu au vreme să piardă pe lângă ceaun, delicatesele tradiţionale pot fi cumpărate. O porţie de sarmalele cu mamaliga costă 5 lei, iar o iahnie la ceaun cu cârnaţi de la garniţă 10 lei.