Bebeluşul care s-a născut în octombrie în Slatina cântărind doar 900 de grame şi al cărui caz a scos la iveală neajunsurile din sistemul medical în problema nou-născuţilor prematuri prinde, încet-încet, forţă.

Copilul, transferat între timp la Timişoara, are acum peste două kilograme şi, deşi încă firav, a reuşit să-i uimească pe medici şi pe părinţii săi cu forţa cu care s-a agăţat de viaţă.

Articolul continua dupa recomandari

Ministrul Sănătăţii a venit ieri la Timişoara să-l viziteze.

Marius Andrei venea pe lume pe 19 octombrie după o sarcină de doar 27 de săptămâni. O mână de om, de doar 900 de grame.

Medicii spitalului din Slatina, acolo unde s-a născut, s-au luptat din răsputeri pentru a-l salva pe micuţ.

Timp de aproape o lună de zile l-au avut în grijă, însă în cele din urmă starea sa a necesitat transferul la un spital de rang superior.

Cazul său a şocat o ţară întreagă după ce mai multe maternităţi i-au refuzat pe medicii din Olt, din lipsă de locuri. În cele din urmă salvarea i-a venit din Timişoara.

Marius primeşte acum îngrijiri la spitalul de copii Louis Ţurcanu şi are deja 2,2 kilograme.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care în luna noiembrie s-a implicat în acest caz, a venit ieri la Timişoara să-l vadă pe micuţ.

O legătură specială cu familia copilului a format-o una dintre consilierele ministrului, care a cerut zilnic un raport despre starea bebeluşului.

'Ne-am bucurat atunci când am aflat că a a crescut 10 grame, că a stat 10 minute şi a respirat singur, când a mâncat primii 6 ml de lapte', a declarat Mihaela Tănase, consilier al ministrului Sănătăţii.

Problema copiilor născuţi prematur în România rămâne una de actualitate. În maternităţile din ţară sunt doar 250 de paturi la terapie intensivă neonatală, jumătate faţă de necesar.

Cazurile grave sunt preluate doar de câteva maternităţi din toată ţara.