S-a dat alertă europeană pentru laserele de jucărie care se vând la orice stradă şi în România. Comisarii de la Protecţia Consumatorului trag un semnal de alarmă: dispozitivele pot afecta grav vederea copiilor şi animalelor de companie. Peste 13 mii de lasere au fost scoase de la vânzare, iar verificările vor continua în toată ţara.

Un vânzător îşi laudă marfa şi înceracă să-şi convingă clienţii că laserul nu reprezintă un pericol pentru copii. Reporterii Observator l-au testat pe propria piele.

Articolul continua dupa recomandari

Specialiştii de la Măgurele ne explică de ce nu e de joacă cu aceste lasere.

MIRELA TRUPINĂ, inginer institut Cetal: Există directivă europeană acre precizează faptul că pointerele nu sunt jucării. Sunt adevărate pericole care ajung în mâna copilaşilor. Un laser este o lumină focalizată. Era declarat pe pointer 5 miliwati, în realitate avea 50 de miliwaţi, de 10 ori mai mult, ceea ce duce la afectarea retinei permanentă.

Şi nu afectează doar vederea copiilor, ci şi a animalelor de companie. În urma semnalelor trase de specialiştii europeni, Protecţiei Consuamtorului a început verificările. Au găsit mii de gadgeturi care sunt interzise în Europa.

În urma controalelor desfăşurate în Bucureşti şi Ilfov, comisarii ANPC au oprit de la comercializare peste 13 de mii de astfel de dispozitive şi au dat amenzi de peste 270 de mii de lei. Aceştia spun că aceste verificări vor continua la nivelul întregii ţări şi, de asemenea, fac şi o avertizare pentru părinţi: Aceste dispozitive nu sunt jucării!

Toate laserele care se găsesc pe piaţă vor fi verificate în perioada următoare şi în funcţie de rezultate ar putea fi scose de la vânzare.