Nici n-au ajuns la şcoală, dar merg deja la kinetoterapie. Sunt copiii care nu ştiu să se joace decât pe telefon. Din cauza poziţiei în care stau, tot timpul aplecaţi, coloana lor vertebrală suferă. Unii ajung chiar să dezvolte boli asociate cu sedentarismul.

Tudor are doar 6 ani, dar părinţii l-au adus deja la masaj terapeutic, în Băile Felix. Kinetoterapeutul îl ajută prin mişcări uşoare să elibereze tensiunea muşchilor. Băiatul se plânge de dureri de spate.

Articolul continua dupa recomandari

Anamaria Niţă, mama lui Tudor: Tehnologia îi face diferiţi, au activităţi diferite, dar diferiţi de noi nu sunt.

Pentru că petrec mult timp pe telefon, kineterapeuţii spun că au întâlnit şi copii de trei ani care au deformări ale coloanei. Fără exerciţiu de corectare, problemele se pot agrava.

Ionuţ Niţă, tatăl lui Tudor: Tableta, telefonul, televizorul dăunează mult. lasa un pic mai mult, daca e ceva relevant

În România nu există statistici, dar în multe şcoli sunt deja elevi care suferă de cifoză, în termeni populari - cocoaşă, sau de scolioză - adică arcuirea coloanei în forma literei C sau S.

La şcoală, apar probleme în plus pentru cei mici. Ghiozdanul prea greu pentru coloana lor fragilă, dar şi faptul că stau multe ore în bancă, într-o poziţie nu tocmai comodă.

Pentru a preveni afecţiunile coloanei, medicii recomandă corectarea frecventă a posturii şi cel puţin 60 de minute de mişcare în fiecare zi.

Doar că, de la an la an, sunt tot mai puţini copiii, dar şi adulţii, care fac sport. Potrivit datelor Comisiei Europene, România este pe locul 2 în topul sedentarismului.

DORINA MARIA FĂRCAŞ, medic primar: Sedentarismul declanşează un număr apreciat de boli ale aparatului locomotor, de la simple hipotonii musculare, posturi deficitare. Se asociază de cele mai multe ori şi cu obezitatea.

Suntem ţara în care jumătate dintre copii au probleme cu greutatea şi un sfert dintre ei sunt obezi.