În România se nasc din ce în ce mai puţini copii, iar datele de la Statistică alarmează, pentru că ne arată că în cele trei decenii de democraţie, rata natalităţii a scăzut drastic. Asta în vreme ce rata mortalităţii creşte văzând cu ochii.

Şi ca să vă faceţi o idee, în 1990, se năşteau puţin peste 300 de mii de copii, potrivit datelor de la INS.

Articolul continua dupa recomandari

11 ani mai târziu, se năşteau cu aproape 200 de mii de copii mai puţini. Iar declinul a continuat şi în anii următori.

Dacă în urmă cu doi ani asistam la o uşoară creştere a natalităţii, puţin peste 200 de mii de nou-născuti, în anul următor, în 2018, s-au născut doar 173 de mii de copii.

Aşadar, un minim istoric al ultimilor 50 de ani, în vreme ce numărul deceselor a continuat să crească alarmant.  În 2017, vorbeam de vreo 260 de mii de decese, un an mai târziu numărul lor a crescut până la peste 263 de mii de decese. Vorbim aşadar de un dezechilibru vizibil.

Dar lucrurile sunt încă şi mai grave. În România, un cuplu din patru se luptă cu problema infertilităţii, arată datele Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România.

Unele cupluri încearcă şi cinci ani să aibă un copil şi nu reuşesc. Problemele după cum puteţi observa sunt diverse şi complexe atât la bărbaţi cât şi la femei. Studiul a fost făcut anul trecut, pe un eşantion online, în rândul a peste 3.000 de respondenţi.