Iaurtul este un aliment foarte bun pentru sănătatea noastră, numai că asta depinde de modul în care este fabricat! Majoritatea produselor de acest gen din magazine conţin lapte procesat, adaos de proteine şi - culmea - chiar lapte praf. În afară de asta, foarte puţine iaurturi din comerţ sunt făcute din lapte românesc.

Să fie bio sau cu fructe, cu grăsimi sau fără. Decizia o ia consumatorul în funcţie de preferinţe sau de dietă.

Articolul continua dupa recomandari

Însă de multe ori, ingredientele de pe etichetă rămân nişte necunoscute.

COSTEL STANCIU, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori: Trebuie să găsim doar două ingrediente: lapte integral pasteurizat şi culturi lactice vii. Din păcate, 9 din 10 iaurturi conţin şi alte ingrediente: sunt fabricate din lapte standardizat, din adaosuri proteice, lapte praf, smântână, ceea ce înseamnă că s-a îndepărtat mult de reţeta clasică.

Cifrele sunt îngrijorătoare. Din 45 de tipuri de mărci de iaurt prezente pe piaţă şi analizate de o asociaţie de consumatori din România, 2 din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice. Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc, iar 13% conţin adaos de smântână.

SIMONA CARNICIU, medic diabet şi nutriţie: Dacă este adaos de smântână, smântâna ştiţi că este foarte grasă, şi acest lucru poate să dăuneze sistemului cardio-vascular. Acest adaos de proteine, în contextul în care mâncăm deja multe produse animale poate să ne afecteze din punct de vedere al bolilor cronice şi anume: creşte riscul cardiovascular, poate să afecteze boala renală, mai ales dacă pacientul e cu sindrom metabolic. este hipertensiv, dacă este diabetic.

Autorităţile recomandă consumul de iaurturi cu procent de grăsime specific laptelui folosit la fabricarea lor. Pentru cel de vacă procentul este de 3,5%, pentru cel de oaie - 7,2%, iar pentru cel de capră 4.9%. Inscripţia ce apare pe ambalaj şi care se referă la produse româneşti, se aplică, potrivit legii, doar acelora care folosesc lapte din România. 

CRISTIAN MĂRGĂRIT, consultant în nutriţie: În principiu, iaurtul este un aliment sănătos, care are beneficii multiple, proteine uşor asimilabile, nu mai are lactoză, deci cei cu intoleranţă la lactoză îl pot consuma, are calciu, hidratează. Iaurturile pot fi bune pentru flora intestinală, dacă sunt iaurturi de calitate.

Cine doreşte îşi poate prepara iaurtul în casă. Acesta e gata în câteva ore, iar pentru bucuria celor mici poate fi combinat cu nuci, miere şi diverse fructe.

Înainte de a cumpăra un produs, specialiştii din alimentaţie ne recomandă să ne uităm cu atenţie pe etichetă la ingrediente, dar şi la termenul de valabilitate. Când vine vorba de lapte, lapte praf, lapte bătut şi iaurt, un român consumă în medie, pe lună, 5,7 litri. În schimb, consumul de brânzeturi şi smântână e mai redus, de doar 1,3 kg, în medie, pe lună, arată statisticile INS.