Cu zâmbetul pe buze şi cu poftă alergat, românii s-au înscris la cea mai mare cursă pentru sănătate. Într-o mobilizare impresionantă, au vrut să fie alături de femeile care au învins cancerul la sân. Participanții și-au unit eforturile să strângă bani pentru teste gratuite. Cursa pentru viață a avut loc simultan în București și în alte 15 capitale europene.

Plini de energie, peste 1.000 de oameni au alergat în parcul Regele Mihai Întâi. Cursa pe 5 kilometri a adus împreună tineri, copii, sportivi, dar şi femei care au ieşit învingătoare în lupta cu o maladie cumplită: cancerul de sân.

Articolul continua dupa recomandari

MIHAELA RADU, supravieţuitoare: Nu am luat-o ca pe o condamnare la moarte. Am tratat totul ca un discomfort şi am luptat pentru viaţa mea, pentru familia mea, pentru copiii mei şi astăzi consider că această experienţă a venit ca o binecuvântare.

EMILIA FALEVICE, supravieţuitoare: Acest eveniment, înseamnă să fiu aproape de femeile care trec printr-o aşa o boală cruntă şi nemiloasă prin care şi eu am trecut în urmă cu 11 ani şi am învins-o cu ajutorul doctorilor şi al familiei.

Evenimentul a avut loc simultan în 16 oraşe europene.

Le-am spus că este important să facem sport şi că este important să ajutăm şi societatea în acelaşi timp.

GABI SZABO: Sportul poate să fie cea mai ieftină pastilă pentru sănătate şi că fiecare dintre noi, populaţia din România sau astăzi de la nivelul Bucureştiului, trebuie să înţelegem că prevenţia este mai importantă decât orice.

Înscrierea a costat 50 de lei. Cu banii strânşi, Fundaţia Renaşterea, la iniţiativa THINK PINK EUROPE, va oferi teste gratuite femeilor vulnerabile, dar şi peruci sau suport psihologic.

MIHAELA GEOANĂ, Preşedinte Fundaţia pentru Sănătatea Femeii Renaşterea: Noi la a 5-a ediţie ne bucurăm să avem participare dublă faţă de anul trecut. Sperăm să fie totul bine şi toată lumea să plece acasă convins că prevenţia este cel mai bun tratament.

ANA ROŞU, învingătoare: Ca să prevenim, trebuie să mergem o dată pe an la control. Asta este singura soluţie. Astfel n-ai cum să realizezi că, de fapt, eşti bolnav.

Poate inspiraţi şi de numele cursei - "HAPPY RUN", toţi participanţii şi-au încheiat misiunea cu zâmbetul pe buze.

9.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an, în România, cu cancer de sân. Practic, în fiecare oră, o româncă află că suferă de această maladie, iar la trei ore una din ele pierde lupta cu boala. Şi asta pentru că 90% din paciente sunt diagnosticate mult prea târziu.