Creşte alarmant bilanţul românilor răpuşi de gripă! Sunt 54 de morţi până acum. Virusul a ucis în doar câteva ore o tânără din Cluj şi s-a răspândit printre copii, într-o întreagă secţie de Pediatrie din Bacău. Totuşi, autorităţile amână să declare oficial epidemie. Iar şcolile rămân deschise, deşi mulţi părinţi nu îşi mai trimit copiii la cursuri, de teama bolii. 

"Nu știu dacă o să declar epidemia, aștept datele de la INSP. Noi ne comportăm ca și în cazul unei epidemii, nu trebuie să facem o isterie din asta", a declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Calculele autorităţilor prelungesc tensiunea în rândul românilor. Până la declararea epidemiei, gripa continuă să se răspândească alarmant.

Articolul continua dupa recomandari

Pacientă decedată în câteva ore

Un caz recent i-a şocat chiar şi pe medici. Virusul a ucis fulgerător o femeie de 39 de ani din Cluj. Suferea de obezitate şi a intrat în şoc septic la doar câteva ore de la internare. 

IRINA FILIPESCU, purtător de cuvânt, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj: În momentul în care s-a internat în serviciul nostru nu era cunoscută cu nicio altă boală cronică de fond şi era o pacientă nevaccinată.

ADRIAN STREINU CERCEL, managerul Institutului Matei Balș: Semnalul pe care îl avem, în momentul de faţă, cu aceste decese care au apărut la unele persoane care nu aveau boli asociate ne pune pe gânduri. Rata infecţiilor, într-adevăr, este una la care nu m-am aşteptat 

Măsuri speciale în spitale

În spitale, medicii vorbesc deja despre o epidemie. S-au instituit măsuri speciale în regim de urgenţă, ca în cazul unei calamităţi. Personalul a fost suplimentat, iar multe secţii sunt în prag de carantină. 

DELIA COSTACHE, director medical Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov: A fost declanşată epidemie şi au fost luate măsuri de către medicul epidemiolog anagajat de către spital cu privire la restricţionarea accesului pacienţilor în cadrul spitalului. Se asigură vizitatorilor măşti.

Focar la pediatrie, la Spitalul Județean Bacău

În secţia de Recuperare Pediatrică de la Spitalul Judeţean Bacău, a fost confirmat focar de gripă. Toţi cei şapte copii internaţi acolo au luat virusul. Patru dintre ei au sub un an. 

ANDA DUMITRESCU, purtător de cuvant DSP Bacău: În momentul actual, din cei 7 copii, 4 s-au reintors in sectia de recuperare pediatrica. Evolutia tuturor cazurilor a fost favorabila. 

România, în topul îmbolnăvirilor în Europa

Pe harta Europei, România e focar, cu cel mai ridicat număr de îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Bucureşti, Constanţa, Argeş, Arad, Olt şi Prahova.

Din ce in ce mai multi romani sunt diagnosticati cu virusul gripal. Cum se răspândeşte? Foarte uşor! Imaginaţi-vă ca o persoana stranută, iar microbii se pot raspandi până la 4 metri distanță. Asta inseamna că cel putin 10 persoane în stanga, 10 in dreapta, ar putea contacta gripa. 

Îngrijorare în școli și grădinițe

În prag de epidemie, în şcoli şi grădiniţe, pericolul de contaminare este uriaş. În Bucureşti nu a fost închisă nicio clasă sau grupă, deşi gradul de absenteism este alarmant. Iar triajul epidemiologic pare să fie opţional. 

Şcoala 41 nu are arondat un asistent medical, iar medicul şcolar lucrează aici cu jumătate de norma. Chiar şi aşa, părinţii spun că un control epidemiologic nu a mai fost făcut de la inceputul anului scolar. Şi nu este singurul caz. Peste 20% din scolile din București nu au personal medical. 

Medicul acuzat de părinţi că nu-şi face datoria a fost chemat să dea explicaţii superiorilor. Într-o singură săptămână, în toată ţara au fost confirmate 4.625 erau cazuri de gripă.