Gripa blochează spitalale, închide şcolile şi pune România în alertă! 34 de oameni au murit, după o săptămână în care cazurile de îmbolnăvire s-au triplat. Sunt peste 4.600 de români care au luat virusul mortal în doar câteva zile. Sufocate de valul uriaş de pacienţi, spitalele încep să refuze internările sau pun şi câte doi copii în pat. Disperaţi, salvatorii cheamă medici de acasă şi apelează şi la voluntari.

În prag de epidemie, triajul în şcoli se face numai pe hârtie. O recunosc elevii şi părinţii care se tem de un focar de gripă. În multe clase, copiii intră fără să fie controlaţi de cineva. 

Articolul continua dupa recomandari

Ministerul Educaţiei a cerut tuturor şcolilor din ţară să facă un triaj epidemiologic la inceputul orelor de curs in fiecare zi pentru a identifica elevii bolnavi. Şi mai apoi tot zilnic scolile trebuie sa raporteze la inspectoratele judetene numarul de cazuri identificate. 

Aşadar, ca să poată intra la ore, elevii ar trebui, mai întâi, verificaţi de asistentul sau medicul şcolii. Însă Administraţia Spitalelor, cea care răspunde de reţeaua cabinetelor şcolare din Bucureşti, spune că nu a primit nicio sesizare de la Minister. În plus, o singură persoană nu poate face faţă sutelor de elevi dintr-o şcoală. 

"Triajul nu se poate finaliza într-o zi pentru toți copiii dintr-o școală. Este exclus ca personalul medical să nu facă triaj epidemiologic, acesta fiind obligatoriu în atribuțiile de serviciu.", transmite ASSMB.

105 medici şi 425 de asistente  trebuie să consulte zilnic peste 200 de mii de elevi din Capitală. O misiune imposibilă, spun şi inspectorii şcolari. 

În lipsa altor soluţii, autorităţile vor să suspende cursurile, dacă virusul se extinde. O grădiniţă din Bucureşti este la un pas să se închidă, după ce două cazuri au fost deja confirmate, iar un al treilea copil s-ar fi îmbolnăvit de gripă. Focar de infecţii respiratorii a fost deja declarat şi în Buzău. Toate şcolile şi grădiniţele din ţară sunt în alertă. 

Igiena este esenţială în acestă perioadă, mai ales pentru copii, spun medicii. Problema este că sunt multe şcoli fără săpun la baie, iar altele - chiar fără toalete în interior.  

Pentru asta, însă, nu există un regulament stabilit de autorităţi la nivel naţional. Şi nici vreun fel de sancţiune pentru directorii care nu au grijă de igiena copiilor în şcoală.