Medicii anunță prima săptămână cu caracter epidemic în cazul gripei care afectează România în acest sezon. Conform datelor Ministerului Sănătății, s-au înregistrat 3645 de cazuri de îmbolnăviri.

Conform ultimelor informații, numărul cazurilor de gripă a crescut dramatic în cea de-a patra săptămână a lui 2020, fiind mai multe față de aceeași perioadă a lui 2019.

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, în această săptămână s-au înregistrat 3645 de cazuri, cu 7,4% față de anul trecut, când erau 3393 cazuri și, când era decretată epidemie. Spre deosebire de anul trecut, când în această perioadă era decre

"Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon", spune Institutul Național de Sănătate Publică, într-un comunicat.

Potrivit regulilor sanitare, pentru a fi decretată epidemie de gripă trebuie să fie constatate 3 săptămâni consecutive cu caracter epidemic.

10 decese de gripă în acest sezon

Cei de la Ministerul Sănătății au publicat și o hartă care arată răspândirea cazurilor de gripă la nivelul țării, în cea de-a patra săptămână din 2020.

Harta cazurilor de gripă în săptămâna 4 din 2020Vezi 2 imagini în Galerie

Ministerul Sănătății anunță și că, numărul deceselor de gripă din acest sezon a ajuns la 10. Ultimul caz e al unui copil de 12 ani din București, nevaccinat, care a murit joi dimineață. În aceeași perioadă a anului trecut erau 69 de decese.

”La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (134.201) si cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (81.646). Mentionam ca in sezonul precedent varful epidemic a avut loc cu 3 saptamani mai devreme decat in mod obisnuit”, se precizează în comunicat.

De asemenea, medicii transmit că s-au înregistat 15 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 75 mai puține față de 2019.