Experţii europeni caută soluţii pentru criza din sistemul de transfuzii din România. Suntem departe de alte state, spune reprezentantul Comisiei Europene. Clădirile sunt vechi, nu există suficient personal calificat, iar aparatura este neschimbată de aproape 30 de ani. Noi centre de transfuzii ar putea apărea abia peste doi ani.

Suntem în Centrul de Transfuzii Bucureşti. Clădirea e veche de aproape 100 de ani şi are bulină roşie. În cabinete, medicii folosesc şi ei echipamente de 30 de ani. Nu este de mirare că avem cei mai puţini donatori din Uniunea Europeană. Doar 1,7% dintre români donează sânge, în timp ce în Danemarca procentul ajunge la 10%.

Articolul continua dupa recomandari

În 2017, verificările făcute de experţii europeni au arătat criza din sistemul de transfuzii. În raport, scrie negru pe alb că metodele folosite - de la momentul donării, până la transcrierea de mână a rezultatelor obţinute din teste - reprezintă o ameninţare asupra sănătăţii publice. Şi asta pentru că pot apărea greşeli fatale.

Sistemele şi metodele curente de urmărire a sângelui şi a componentelor sanguine de la momentul donării până la transfuzie, printre care evidenţiem înregistrarea şi transcrierea manuală a rezultatelor obţinute din teste, reprezintă o ameninţare asupra sănătăţii publice. Asta pentru că pot duce la diferite greşeli fatale - Audit of Blood Transfusion System in Romania

În ultimii trei ani, patru români au murit în urma unor transfuzii greşite. Reforma ar putea fi făcută cu bani europeni.

În cel mai optimist scenariu, centre noi de transfuzii vor apărea în 2021.