Epidemia de gripă închide 14 şcoli şi grădiniţe în Capitală, iar în restul ţării, decizia închiderii unităţilor de învăţământ aparţine fiecărei Direcţii de Sănătate Publică. Deocamdată, bilanţul e unul îngrijorător. Avem peste 10 mii de infecţii respiratorii în şcoli, în doar două săptămâni. Diminuarea efectelor epidemiei, spun autorităţile, ţine în mod special de respectarea măsurilor de igienă.

În Iaşi, la capătul de linie a mijloacelor de transport, când pasagerii coboară, urcă echipa de curăţenie. Tot ce ating călătorii este şters cu substanţe dezinfectante. Aceeaşi operaţiune şi la Constanţa. 

Articolul continua dupa recomandari

Într-un spaţiu închis ca autobuzul, microbii rămân pe obiecte şi sunt duşi mai departe de călători după o simplă atingere a scaunelor sau a barelor de sprijin. 

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş: Nu strănutăm în mână. Nu strănutăm sub formă de con. Aşa nu facem altceva decât să proiectăm, direcţionăm particulele fluide.

Sfaturile şi avertizările nu au, din păcate, ecou în stradă. 

În zona centrala a Bucurestiului, din 50 de oameni număraţi într-un interval de 10 minute, doar 3 purtau masca de protecţie.

Aceeaşi indiferenţă şi la metrou, un alt spaţiu închis. Ideal pentru transmiterea microbilor. În doar 20 de secunde, dintr-o sută de persoane filmate de reporterii noştri, una singură purta mască de protecţie. Nu e de mirare că, în ultimele trei săptămâni epidemice, numărul îmbolnăvirilor a explodat. Doar în şcoli s-au înregistrat peste 10 mii de cazuri de infecţii respiratorii, în două săptămâni. 

Epidemia va închide mâine 14 şcoli şi grădiniţe din Bucureşti, unde mai mult de 20 la sută dintre copii absentează din motive medicale. Cele mai multe sunt în sectoarele 1, 3, 4 şi 6.

MARIA STEFANIA MANEA, purtător de cuvânt la ISMB: Potrivit ultimei raportari pe care si noi am primit-o din partea DSP,  vorbim ieri despre 417 cazuri de gripa si 2046 cazuri de viroze. 

În şcolile care rămân deschise joi şi vineri sunt esenţiale şi măsurile de igienă şi dezinfecţia.

Suspendarea cursurilor, în următoarele două zile, va fi decisă pentru restul ţării, analizând situaţia îmbolnăvirilor în fiecare şcoală. 

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş: Slava Domnului ca o sa avem o vacanta. Daca lumea intelege sa nu-si ia copiii si sa-i duca in mall-uri, este un lucru bun.

Dacă oamenii nu vor înţelege că scurtarea perioadei de epidemie depinde şi de ei, valul de îmbolnăviri va înregistra un nou vârf în luna februarie, avertizează epidemiologii. Iar pericolele vin şi de la graniţă.

Bulgaria şi Ungaria au declarat epidemie, în timp ce Franţa, Spania şi Portugalia au probleme mari cu ţinerea în frâu a îmbolnăvirilor.