Sunt din ce în ce mai dese tulburările de vedere.  25-30 % dintre europeni suferă de miopie de exemplu. Se vede şi pe stradă şi la şcoală, din ce în ce mai mulţi copii au ochelari. 

Miopia şi hipermetropia sunt două dintre cele mai întâlnite tulburări de vedere. Miopia înseamnă focalizarea cu dificultate a obiectelor aflate la distanţă, iar hipermetropia presupune exact opusul.

Articolul continua dupa recomandari

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Adulţii sunt expuşi mai mult la factori de mediu, praf, vânt, poluarea, lumina ecranelor şi calculatarelor şi atunci se plâng de tot ceea ce duce la aceşti factori, vorbim de ochi lăcrimoşi, de ochi roşii, de iritaţie, senzaţie de nisip în ochi, usturime, acestea sunt semnele de prezentare generale, apoi când lucruile avansează avem şi tulburări de vedere, adulţi care se plâng că nu mai văd la calculator sau la distanţă.

O altă afecţiune destul de des întâlnită, este presbiopia.

Popa Irina, optometrist: În momentul în care avem tedinţa de a indepărta cartea sau cu ce lucrăm la acel moment, ăsta este primul semn.

Iar după primul semn, urmează primul pas: consultul de specialitate.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: În primul rând îţi trebuie o reţetă oftalmologică, dacă îţi trebuie ochelari cu dioptrie, va trebui ca opticianul să ştie să măsoare rama, dacă se integrează pe dioptriile pe care le ai şi dacă se poate monta în raport cu distanţa interpupilară.

La nivel mondial, 1,3 miliarde de oameni au probleme cu vederea. 80 la sută dintre acestea ar putea fi corectate prin operaţie sau cu ajutorul ochelarilor, dacă ar fi depistate la timp.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Gândiţi-vă că numai jumătate dintre noi avem aceeaşi dioptrie la ambii ochi, ori acele perechi sunt făcute cu aceleaşi dioptrii. Mai mult, nu avem aceeaşi distanţă interpupilară, distanţa dintre cei doi ochi, deja avem foarte mulţi factori care variază şi pe care acei ochelari doar îi standardizezaă, sunt doar un compromis.

Pasul următor este şi mai dificil: alegerea ramelor. Trebuie să fie frumoase, să ne stea bine dar mai mult de atât. Trebuie alese în funcţie de nevoile fiecăruia.

Tiu Claudia, optometrist: În general este bine să alegem o ramă mai îngustă la dioptrie mare, pentru că atunci pică şi din grosime şi arată mai estetic.

Şi dacă totuşi lentilele sunt prea groase pentru ramele pe care le-am ales, există şi soluţii.

Popa Irina, optometrist: Dacă insistăm şi vrem anumite rame, putem apela la subţierea lentilelor, dacă nu ne permite bugetul să facem acest lucru, alegem o ramă mai robustă. Cu cât lentila este mai groasă şi rama trebuie să fie mai robustă, pentru a avea susţinere. Ochelarul de citit trebuie să fie mai îngust, care să permită câmpului vizual la aproape, dar în acelaşi timp, să poată privi peste ramă, aşa trebuie să arate ochelarii de citit cu o lentilă monofocală. Trebuie să stea un pic pe nas, iar dacă cineva ne solicită, ridicăm pur şi simplu privirea pe deasupra lor.

Pe final, câteva recomandări în plus.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Trebuie un timp petrecut la calculator cât mai puţin, tot ce înseamnă ecrane mici de aproape, telefon, tabletă, calculator, cât mai puţin. Distanţa corectă de lucru, totdeauna în formă de L+ deci să aibă antebraţul cu braţul sub formă de L. Niciodată să nu duc totul foarte aproape, cu cât duci mai aproape, mecanismele din interiorul ochiului sunt mai forţate şi atunci apare miopia

Conform specialiştilor, la vârsta adultă, ar trebui să mergem la control odată la un an şi jumătate.