Dan Chișu este un cunoscut regizor, actor și producător român. A jucat în filme precum „Senatorul Melcilor”, „Asfalt Tango” și „Faimosul paparazzo”. În 2010 a debutat ca regizor, scenarist și producător cu lungmetrajul „WebSiteStory”. Cel mai recent l-ați văzut în „#Selfie”, în 2014. Despre viața sa personală s-au scris multe în presă și, cu toate astea, nimeni nu a știut despre lupta sa cu cancerul de piele.

„Aveam educația controlului medical anual și, în general, am grijă de sănătatea mea. Dar pielea am neglijat-o. Am zis că ce poate să mi se întâmple? Dacă nu mă lovesc, nu mă tai, sunt bine”.

Articolul continua dupa recomandari

Dar nu a fost bine. Mai mult decât atât, a descoperit boala absolut întâmplător, la o petrecere la care a participat și Dr. Mihaela Leventer.

„Mi-a luat o probă pentru biopsie și în câteva zile m-a programat pentru intervenție”. Dan Chișu se consideră norocos și faptul că a învins cancerul l-a motivat să povestească o experiență care poate deveni exemplu pentru ceilalți.

„Am avut noroc pentru că puteam să întârzii cu diagnosticarea. Atunci mi-am dat seama că fiecare detaliu contează și că, mai importantă decât rezolvarea problemei, este prevenția. Cu cât ajungi mai devreme la medic, cu atât intervenția este mai ușoară”, spune Dan Chișu.

Cancerul de piele cu care a fost diagnosticat Dan Chișu apare mai ales la persoanele care petrec mult timp afară, în soare, fără să folosească loțiune de protecție solară. Carcinomul este cel mai frecvent cancer întâlnit la om. Nu există statistici naționale, ci se estimează un număr de aproximativ 45.000 cazuri noi pe an. La acestea se adaugă cei peste 2.500 de români care se îmbolnăvesc în fiecare an de melanom, o altă formă de cancer de piele. Dintre aceștia, aproximativ o mie ajung la deces.

Dan Chișu a fost diagnosticat cu cancer de piele la clinica Dr. Leventer Centre de trei ori în ultimii cinci ani. Prima tumoare a fost operată în martie 2014 pe vârful nasului, a doua a fost operată în martie 2017 pe frunte și a treia în aprilie 2019 la baza nasului, aproape de sprâncene. La descoperirea fiecărei formațiuni suspecte, artistului i s-a făcut o biopsie cu rezultat în maxim 48 de ore pentru confirmarea diagnosticului. Odată stabilită forma cancerului de piele, a urmat intervenția chirurgicală. Aceasta s-a realizat prin tehnicade microchirurgie Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în țesut, prin biopsii repetate. S-a scos tumora cu toate rădăcinile, iar apoi s-a închis operația.

„Totul a durat câteva ore. În timpul acesta am fost deschis și dr. Leventer a tăiat câte o bucată de tumoare până nu a mai găsit nicio celulă canceroasă. La final m-a închis și asta a fost”, își amintește regizorul.

După un diagnostic de cancer de piele, pacienților le cresc considerabil șansele de a dezvolta un nou cancer de piele. Controalele de rutină trebuie să aibă loc cu religiozitate iar protecția solară nu trebuie să lipsească sub nicio formă. care, din cauza expunerii necontrolate la soare, a dezvoltat un nou carcinom bazocelular.

„Bucuria de a învinge cancerul îi poate face pe pacienți să nu mai fie atât de vigilenți. Este ceea ce s-a întâmplat și cu Dan Chișu. Trebuie știut că razele UVA pătrund profund în derm și provoacă schimbări la nivel celular. Aceste modificări celulare, odată provocate, cresc foarte mult șansa de a face cancer de piele din nou”, spune Dr. Mihaela Leventer.

„Am stat la soare, m-am expus destul de mult și am neglijat cremele de protecție. Am și o pigmentație predispusă la astfel de atacuri. Așa că a doua oară am ajuns repede la Dr. Mihaela Leventer. Chiar dacă eram pregătit de data asta, sperietura a fost mare. Când auzi că ai cancer, cu toată stăpânirea de sine, e un cuvânt care sperie”, explică regizorul.

Această experiență l-a făcut pe artist să fie mai vigilent la semnele pielii. Acum are o rutină în ce privește controlul periodic la dermatolog și măsurile suplimentare de protecție atunci când petrece timp la soare.

„Cel mai bun loc este cel care îți dă rezultatele cele mai bune. Nu faci rabat la sănătate. Am învățat asta pe pielea mea. Acum vin la Dr. Leventer Centre în fiecare an. Mă sună, îmi dau sms, nici nu e nevoie să-mi trec în agendă”, spune Chișu.

Urmare a acestei experiențe personale, Dan Chișu a acceptat să fie parte din campania SKINbarea a Fundației Dr.Leventer pentru sănătatea pielii, de informare și conștientizare a publicului privind cancerul de piele.Una dintre componentele campaniei este un serial educativ, care poate fi găsit pe site-ul drleventercentre.com și pe canalele de Facebook și Youtube ale centrului.

Ultimele estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin Agenția Internațională pentru Cercetarea în Domeniul Cancerului (IARC), arată că incidența, dar și mortalitatea cancerului de piele au crescut. Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică. În ciuda acestor date îngrijorătoare, depistat precoce, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare.

Dr. Leventer Centre, www.drleventercentre.com, s-a dezvoltat cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni dermatologice soluții integrate și complete, atât pentru pielea sănătoasă, cât și pentru pielea bolnavă. Centrul oferă tratamente de estetică și cosmetică medicală, screening și biopsie de piele, tratamente pentru toate afecțiunile dermatologice, excizii de tumori pentru cancerul de piele de tip melanom, intervenții chirurgicale Mohs pentru cancerul de piele de tip carcinom și reconstrucții estetice după intervențiile chirurgicale complexe.

Centrul reunește o echipă formată din medici dermatologi, dermatopatologi si chirurgic plasticieni cu certificări internaționale. Cu peste 17,500 de biopsii și 1150 de operații realizate până în prezent în clinică și cu 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pe chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program). Dr Mihaela Leventer este acreditată de catre EMSM (European Society for Mohs Micrographic Surgery).