Alimentația sănătoasă influențează foarte mult starea de sănătate și dispoziția oamenilor, dar poate avea un impact semnificativ și asupra felului în care arată aceștia.

Obiceiurile alimentare neadecvate, precum consumul de produse ultraprocesate a provocat o val de obezitate în Europa. Potrivit unui raport realizat de United European Gastroenterology, mai mult de jumătate din populaţia adultă din Uniunea Europeană este supraponderală sau suferă de obezitate, în timp ce un copil din trei se confruntă cu aceleaşi probleme.

Articolul continua dupa recomandari

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, în următorii 10 ani, numărul copiilor obezi va crește cu 100 de milioane, astfel că în România, în 2030, vor fi aproape 500.000 de copii și adolescenți obezi. Principalele cauze pentru această situație sunt alimentația nesănătoasă, mijloacele de transport motorizate și gadgeturile, folosite în prezent în detrimentul activităților în aer liber.

Alimentele ultraprocesate sunt preferate în schimbul celor sănătoase pentru că sunt destinate consumului pe o durată mai lungă de timp, spre deosebire de celelalte, care sunt perisabile. Mulţi consideră că a mânca sănătos presupune investiţii mai mari, însă poţi avea o alimentaţie adecvată fără să cheltui mai mulţi bani, dacă ţii cont de câteva aspecte importante:

Planifică din timp dieta alimentară

Când vine vorba să economisești bani, planificarea este esențială. Cum să obții cele mai bune rezultate? Alege o zi din săptămână în care să faci planuri alimentare. Notează meniul pentru următoarea săptămână și fă astfel o listă de cumpărături. Nu uita să verifici înainte ce alimente ai deja în bucătărie și ce îți lipsește. 

Nu te abate de la lista de cumpărături

Odată ajuns în supermarket, ai tendința de a pune în coș, pe lângă ce ai trecut pe lista de cumparaturi, și alte alimente, cum ar fi cele pe le găsești la reducere. Astfel, bugetul pentru cumpărături poate crește considerabil. Încearcă, așadar, să te încadrezi în suma alocată inițial sau, dacă plătești cu bonuri, să nu depășești acea valoare tichete de masa pe care ai stabilit-o pentru cumpărături, înainte de a intra în magazin.

Un alt sfat pe care îl oferă specialiștii în alimentație are în vedere timpul petrecut într-un magazin. Potrivit acestora, pentru a nu te abate de la scopul inițial și a respecta bugetul și lista de produse stabilită de acasă, este important să mergi doar la raioanele care te interesează. În supermarketuri, alimentele scumpe sunt, de obicei, amplasate la nivelul ochilor, astfel încât să fie primele alese. Recomandarea specialiștilor este ca întotdeauna să te uiți pe rafturile de sus și pe cele de jos, pentru a alege cele mai bune produse.

Gătește acasă în loc să mergi la restaurant

Un alt mod de a economisi bani și de a mânca sănătos este să gătești singur. Dacă transformi această activitate într-un obicei, te poți încadra într-un buget satisfăcător. De exemplu, suma cheltuită dacă gătești acasă pentru o familie de patru persoane este asemănătoare cu cea plătită de doar două persoane care mănâncă la restaurant. În plus, dacă îți pregătești singur mâncarea, știi exact cât de sănătoasă este.

Nu face cumpărături când îți e foame

Dacă mergi la cumpărături când ești înfometat, șansele să achiziționezi alimente impulsiv cresc semnificativ. De multe ori, când îți este foame, poftești la anumite produse care nu sunt bune nici pentru sănătatea ta, dar nici pentru buget. Așadar, mănâncă mereu înainte de a merge la cumpărături.

Poate fi dificil să mănânci sănătos tot timpul, însă odată ce găsești un ritm alimentar corespunzător nevoilor tale, alimentele nesănătoase ar putea dispărea definitiv din dieta zilnică.

O alimentație sănătoasă poate duce la scăderea riscului de obezitate, dar și de alte boli, precum cele de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. 

Sursă foto: RossHelen/ Shutterstock