Ploile din ultima perioadă au umplut pădurile din ţară de ciuperci sălbatice. Doar că nu toţi cei care le culeg ştiu care sunt bune şi care nu. Iar unii le vând şi amatorilor de la şosea. Numai în această săptămână, în judeţul Arad, şase oameni au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Specialiştii vorbesc despre mutaţii şi le cer românilor să cumpere doar din locuri autorizate.

Pentru un culegător de ciuperci, din zona Horia, judeţul Arad, diferenţa dintre ciupercile bune şi cele nocive pare simplă. Pentru necunoscători, însă, confuzia poate fi fatală.

Articolul continua dupa recomandari

”Cele albe care sunt maronii pe nervuri sunt bune, alea care sunt albe deasupra si albe jos nu sunt bune, dar ma risc sa mananc cateodata. Aia care seamănă cu Champignon nu prea, mi-e frica sa le mananc!”, spune culegătorul.

Dincolo de aspect, mai există şi alte strategii prin care ne putem asigura că ciupercile sunt bune de mâncat.

Specialiştii spun că cele otrăvitoare au un miros înţepător, iar ciupercile comestibile unul similar alunelor. În plus, cele periculoase au pete le nivelul pălăriei şi o formă neregulată.

Din cauza ploilor, în special, apar mutaţii. În mai multe zone din ţară, medicii sunt în alertă.

MARIUS IONAS, medic: Ciupercile sunt foarte bune, dar din pacate, ucid. În ultima perioada a avut loc si o corcire a ciupercilor comestibile cu cele necomestibile.

Doar în Arad, au ajuns la spital, în ultima săptămână, şapte oameni intoxicaţi cu ciuperci otrăvitoare.

MARIUS IONAS, medic: Se poate confunda cu indigestie sau o criza de fiere. De la greata, varsaturi, stare generale alterata, ulterior dureri de cap care se agraveaza.

Anul trecut, patru români şi-au pierdut viaţa după ce au mâncat ciuperci cumpărate de la marginea drumului. De exemplu, în judeţul Bistriţa-Năsăud, vânzătorii ambulanţi le vindeau cu titlu de medicament. Fără autorizaţii de comercializare şi fără ca cineva să-i controleze.

Cel mai sigur este să cumpăraţi ciupercile doar din magazine.