La orice nutriţionist veţi merge vreodată, nu veţi auzi în veci sfatul: "Săriţi peste masa de dimineaţă"! Din contră, fiecare vă va explica faptul că - fără masa de dimineaţă - riscul de a mânca dublu la prânz este foarte mare.

Asta dacă o să rezistaţi până la prânz! E posibil ca, în drum spre muncă, să treceţi pe lângă vreo patiserie şi să nu rezistaţi mirosului apetisant. Şi vă veţi cumpăra pateuri sau covrigi, care - deşi nu au nicio valoare nutriţională - sunt bombe calorice.

Articolul continua dupa recomandari

Iar dacă vă gândiţi că micul dejun luat acasă vă complică enorm dimineaţa, sunt variante foarte uşor de preparat, care nu ar trebui să vă ia mai mult de cinci minute. Plus că, în momentul în care vă pregătiţi singuri masa, riscul de a mânca nişte calorii goale este diminuat.

Micul dejun este prima masă a zilei, motiv pentru care trebuie să ofere energia necesară cel puţin până la prânz. Iar acesta este motivul pentru care trebuie să fie consistent, dar şi sănătos.

Ruxandra Pleşa, nutriţionist: Sandvişul este cea mai bună opţiune. Dacă avem pâine neagră, pâine integrală la care adaugă, o sursă de proteine sau o sursă vegetală, de exemplu humus. Iar la acestea adaugăm multe legume, obţinem masa perfectă pentru o treime din zi. Dacă ne alegem să mâncăm un ou, putem să îl facem în apă, ou posat, putem adăuga la el în afară de frunze verzi, roşii, putem adăuga şi avocado. Ne alegem un avocado moale ca să îl întindem ca un unt pe acea felie de pâine pentru că avocado este o sursă de grăsimi sănătoase şi în funcţie de calitatea şi cantitatea grăsimilor pe care le avem în dietă aşa este şi creierul nostru, asa sunt şi emoţiile noastre, deci nu fugim de grăsimi.

Bineînţeles, nu este un meniu bătut în cuie. Mai ales dacă nu avem timp de fiert ouă sau de făcut sandwich-uri.

Ruxandra Pleşa, nutriţionist: Dar uite cea mai rapidă soluţie! Când nu ai făcut nimic seara iţi alegi o banană, mai ai acasă sper nişte nuci, o mână de nuci şi dacă pe drum mai găseşti şi un chefir, ţi-ai alcătuit un mic dejun ideal. Ai acolo fibre, ai proteine, ai vitamine, ai minerale şi repede şi ieftin şi bun. Şi le poţi mânca oriunde, nu necesită pregătire. Se potriveşte şi unor copii mofturoşi ce nu vor să ia micul dejun acasă sau sunt multe persoane care nu pot să mănânce imediat ce s-au trezit.

Important este să nu alegeţi lactate degresate. În clipa în care grăsimea este eliminată din aceste produse, li se adaugă tot felul de ingrediente care să le ajute să aibă, totuşi, un gust. Iar printre respectivele ingrediente se numără şi zahărul. Aşa că e indicat să optaţi pentru lactatele semidegresate. Să revenim, însă, la micul dejun. Acum, însă, vorbim despre varianta britanică a micului dejun.

Ruxandra Pleşa, nutriţionist: Alegem ovăz pe care îl fierbem sau chiar îl înmuiem într-un lapte vegetal sau un iaurt sau un chefir şi adăugăm o minunăţie a naturii, nişte fructe care sunt într-adevăr sănătoase, afinele. Vor apărea în piaţă şi afine sălbatice care au un profil nutriţional deosebit. Datorită antioxidantilor de acolo, rolul lor este antioncogen, anticancer, rolul său în menţinerea sănătăţii creierului, cardiovasculară, în fertilitate, este foarte bine statuat de foarte multe studii. Asa că punem peste ovăz o mână de afine dimineaţa, putem să punem nuci, seminţe pentru un plus de fibre şi alti nutrienţi şi puţină scorţişoară şi în felul acesta avem o masă cu un indice glicemic scăzut.

În ceea ce priveşte noua dietă la modă, care prevede că puteţi mânca orice, dar numai într-un interval de 8 ore, iar în rest - faceţi foamea, e bine să ştiţi că nu se potriveşte oricui. Aşa că e indicat să vă gândiţi de două ori înainte să săriţi peste micul dejun. Sau nu începeţi să faceţi "fasting" până nu vă faceţi un set de analize şi nu consultaţi un specialist în nutriţie.