Corect asociaţi şi consumaţi la orele potrivite, carbohidraţii nu sunt cel mai mare duşman al siluetei. Asta spun specialiştii. Pe scurt, există două tipuri de carbohidraţi: cei simpli şi cei complecşi.

Trebuie doar să învăţăm să distingem şi să observăm diferenţele. Bine, e clar că niciodată nu putem compara o porţie de paste integrale cu o prăjitură cu ciocolată, spre exemplu.

Articolul continua dupa recomandari

Carbohidraţii nu trebuie excluşi din alimentaţie, dar nici nu pot fi consumaţi alături de orice alt aliment.

Pe scurt, carbohidraţii simpli sunt cei care conţin o cantitate ridicată de zahăr care se absoarbe rapid în organism şi care determină creşeterea bruscă a glicemiei.

În plus, pentru că sunt lipsiţi de orice urmă de vitamine, minerale sau fibre, se pot transforma foarte uşor în rezerve adipoase.

Ştefan Costescu, medic generalist: E ca si cum mergeti cu o masina de 2000 de turatii, la 4000. Se va epuiza mult mai repede.

Carbohidraţii complecşi, în schimb, conţin zaharuri care se eliberează lent, dau energie treptat organismului şi asigură starea de saţietate pentru mai multe ore.

Foarte importante sunt asocierile alimentare. Spre exemplu, pastele ar trebui servite alături de legume şi nu de carne. Spre exemplu- cu roşii uscate şi pătrunjel.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Carbohidraţii cu siguranţă nu îi preparăm termic, adică nu încălzim cartoful sau nu îl prăjim în ulei după ora 19, încercăm să nu mai consumăm carbohidraţi, tocmai pentru a avea grijă de cântar. Orice carbohidrat este permis dacă este gătit dietetic. Fiert, la abur, la grătar, copt. În niciun caz amidonul nu trebuie să întâlnească uleiul. Atunci se formează nitrozoamiele, substanţe care cresc nivelul lipidelor din organism, cresc riscul de diabet, opbezitate, boli cardiovasculare şi cancer de colon.

Carbohidraţii pot fi consumaţi alături de proteine, cu o condiţie, însă. Cantitatea de proteină trebuie să fie mai mare.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Dacă vrem pâine seara, vom avea o felie de 30 de grame, sau două linguri de mămăligă, care se digeră mai uşor.

Ştefan Costescu, medic generalist: Făină integrală înseamnă prezenţa cojilor a tratelor a boabelor de cereale, care în acelaşi volum de făină înlocuiesc din partea albă care conţine amidon, adică înlocuiesc din zaharuri. Aceste tărâţe nu se digeră, în schimb conţin şi ele principii alimentare care se eliberează treptat în organism, se îmbibă cu apă şi oferă apă întregului tub digestiv şi favorizează atât digestia, cât şi tranzitul şi eliberează mai lent aceste zaharuri, pe care nu le vrem să ajungă foarte rapid în sânge

Fasolea albă sau neagră, mazărea, lintea, năutul, fulgii de ovăz, varza, conopida sau spanacul sunt doar câteva dintre sursele importante de carbohidraţi complecşi. Pentru a uşura procesul de digestie, îi putem asocia cu fibrele.

Ideal ar fi să consumăm carbohidraţii înainte de ora 14,00, când organismul îi va transforma în energie pe care să o folosească apoi pe tot parcursul zilei.